flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №200/13659/19-а

29 листопада 2019, 16:04

 

Україна

Донецький окружний адміністративний суд
УХВАЛА

про відстрочення сплати судового збору

29 листопада 2019 р.                                                          Справа №200/13659/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов’янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого - судді Арестової Л.В., розглянувши у письмовому проваджені клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору у справі за позовом Фіногенової Людмили Василівни до Бахмутсько- Лиманського управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії-,

ВСТАНОВИВ:

26 листопада 2019 року на адресу суду надійшов адміністративний позов Фіногенової Людмили Василівни до Бахмутсько-Лиманського управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про:

  • визнання протиправними дії Бахмутсько-Лиманського об’єднаного управління пенсійного фонду України в Донецькій області по припиненню нарахування і виплати пенсії Фіногеновій Людмилі Василівні;
  • скасування рішення Бахмутсько-Лиманського об’єднаного управління пенсійного фонду України в Донецькій області про припинення виплати пенсії Фіногеновій Людмилі Василівні;
  • зобов’язання Бахмутсько-Лиманське об’єднане управління пенсійного фонду України в Донецькій області поновити виплату пенсії Фіногеновій Людмилі Василівні;
  • стягнення з Бахмутсько-Лиманського об’єднаного управління пенсійного фонду України в Донецькій області заборгованість із невиплаченої пенсії Фіногеновій Людмилі Василівні за період з березня 2016 року по даний час.

Одночасно з поданням позовної заяви заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до прийняття рішення по справі.

В обґрунтування вищевказаного клопотання заявник зазначив, що не отримує пенсійні виплати, які є єдиним джерелом його існування, перебуває у скрутному матеріальному становищі, а розмір судового збору є надмірним.

Дослідивши заяву, суд приходить до наступного.

Згідно ч. 1 ст. З Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

За приписами ст. 2 вищевказаного Закону, платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Кодексу адміністративного судочинства України суд,

ОТЛО'УА'ОЛПАТШ АТО ТЛ'ТТ/"\Т> тхтіг ЛШОТТ ЛФАГААТт Л ЇААТ/*А ЛТААПТА ТП/плплтл ГА» А лтттттттпптх ЛЛП1/1ІЛ ттпттл«і-тгтт\г ттл

розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З наведеного вбачається, що якщо майновий стан особи не дає можливості оплатити судові витрати, суд на свій розсуд за клопотанням особи може прийняти одне з таких рішень: зменшити розмір належних до оплати судових витрат; звільнити особу від оплати судових витрат повністю або частково; відстрочити оплату судових витрат на визначений строк; розстрочити оплату судових витрат на визначений строк.

Згідно частини першої статті 3 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Частиною 2 цієї статті визначено, що ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивачем заявлені вимоги немайнового характеру, які складаються з основної та похідної вимоги, таким чином, під час подання позову позивач мав сплатити судовий збір за адміністративний позов немайнового характеру у сумі 768,40 гривень.

З урахуванням обставин, викладених позивачем в обґрунтування клопотання про відстрочення сплати судового збору, беручи до уваги, що даний адміністративний спір виник внаслідок порушення соціальних прав, суд дійшов висновку про наявність підстав для відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

З огляду на вищевикладене суд дійшов висновку задовольнити заяву позивача про відстрочення сплати судового збору до прийняття рішення по справі, оскільки позивач є пенсіонером та непрацездатною особою, пенсійні виплати не отримує, а також не сплата позивачем судового збору не повинна перешкоджати доступ остання до суду, для захисту своїх прав, свобод та інтересів.

З огляду на викладене вище, керуючись ст.ст. 133, 143, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору до прийняття рішення по справі - задовольнити.

Відстрочити Фіногеновій Людмилі Василівні сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

Повний текст ухвали складено та підписано суддею 29 листопада 2019 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).