flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд підтримує запровадження Антикорупційної стратегії

20 жовтня 2020, 11:44

 

Верховний Суд надав НАЗК офіційну позицію щодо розділу «Справедливий Суд» та підтримав запровадження Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки.

Зокрема, у підпункті 1 п. 3.1.4 проєкту Стратегії йдеться про запровадження механізмів унеможливлення обіймання адміністративної посади в суді однією й тією ж особою протягом тривалого часу шляхом надання можливості кожному судді суду обіймати посаду голови цього суду.

Один із підпунктів проєкту Cтратегії – запровадження електронного судочинства – підтримують усі учасники процесу, проте його потрібно ретельно доопрацювати в частині переліку справ, що можуть розглядатися за такими правилами, а також належного фінансування органів судової влади.

Суддя Касаційного господарського суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів - Ганна Вронська зупинилася і на пропозиціях проєкту Стратегії щодо розширення альтернативних способів вирішення спорів та досудового врегулювання спорів, а також удосконалення системи виконання судових рішень.

«Якщо ми говоримо про альтернативні способи вирішення спорів, то повинні також передбачати удосконалення системи виконання рішень, оскільки громадяни, звертаючись до суду, мають сподівання, що рішення буде виконано. Якщо ж вони звертаються до альтернативних способів вирішення спорів, то механізм виконання таких рішень для пересічного громадянина дуже ускладнений. Отже, таку ідею загалом треба підтримувати, але лише зазначити у Стратегії «розширення сфери застосування альтернативних способів вирішення спорів», не зазначаючи, яким саме способом будуть виконуватися такі судові рішення, наразі є недостатнім та потребує додаткового опрацювання», – підсумувала суддя.

Пресслужба суду за повідомленням судової влади України