flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надано консультативний висновок № 4072 щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» стосовно  переведення суддів»

02 листопада 2020, 16:01

 

Розроблення законопроєкту зумовлено необхідністю зміни процедури переведення суддів з метою швидкого та ефективного заповнення вакантних посад суддів.

 

Визначено строки, механізм оголошення процедури заповнення вакантних посад суддів.

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№ 1402-VIII) положеннями, які дадуть змогу перевести діючих суддів до іншого суду того самого або нижчого рівня в межах однієї спеціалізації, розташованого в іншій місцевості. А також доповнити вказаний Закон статтею 82-1, яка врегулює порядок проведення конкурсу в разі переведення судді до іншого суду. Встановлюється, що Вища рада правосуддя у період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України виконує її повноваження, передбачені новою редакцією статті 82 та доповненою статтею 82-1 Закону № 1402-VIII. Передбачено, що ВРП без рекомендації Комісії ухвалюватиме рішення про переведення судді до іншого суду за тією самою процедурою.

Запропоновані законодавчі зміни дадуть можливість пришвидшити врегулювання питання щодо заповнення вакантних посад суддів. Виконання ВРП повноважень ВККСУ на час її відсутності дасть змогу у розумні строки після набрання запропонованими змінами законної сили провести відповідні процедури та заповнити вакантні посади в місцевих судах.

Вища рада правосуддя підтримує законопроєкт за умови врахування її пропозицій та зауважень.

Пресслужба суду за повідомленням Вищої ради правосуддя