flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання зобов’язання за рішенням Європейського суду з прав людини потребує насамперед чіткої судової статистики

14 грудня 2020, 13:22

 

За словами Олексія Маловацького, у групі справ «Олександр Волков проти України» можна виділити дві основні категорії: перша – справи, в яких Верховним Судом було скасовано рішення про внесення подання Вищої ради юстиції про звільнення суддів, друга – справи, в яких Верховним Судом скасовані постанови Верховної Ради України про звільнення суддів за порушення присяги.

«Вища рада правосуддя як дисциплінарний орган переглядала ці справи в порядку дисциплінарного провадження і в більшості випадків констатувала, що суддя допустив грубе порушенням чинного законодавства. Слід зазначити, що наразі немає такого поняття як «звільнення судді за порушення присяги», є поняття «одноразовий грубий дисциплінарний проступок», – зазначив він.

Також він зазначив, що законодавством не передбачено збільшення терміну для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. На сьогодні такий термін становить три роки. Однак, всі справи цієї категорії 2012, 2013 років, тобто перевищено строк притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

«Таким чином, ВРП констатує грубе порушення норм процесу – одноразовий дисциплінарний проступок, який передбачає звільнення судді, але при цьому Рада відмовляє у звільненні у зв’язку з тим, що пройшов термін притягнення до дисциплінарної відповідальності. У такому разі інститут дисциплінарної відповідальності нівелюється», – наголосив заступник Голови ВРП.

 «Щодо другої категорії справ, коли Верховним Судом були скасовані постанови Верховної Ради України, слід зазначити, що оскільки рішення про кваліфікацію дій суддів про порушення присяги були застосовані у свій час – вони залишаються в силі, тому звільнення суддів за порушення присяги не скасовано. У цьому випадку, ВРП не застосовує трирічний строк, а тільки виконує рішення Вищої ради юстиції і приймає рішення про звільнення таких суддів з посади. Цю позицію підтримав і ВСУ», – пояснив Олексій Маловацький.

Участь у засіданні взяли також народні депутати, представники Верховної Ради України, представники Кабінету Міністрів України, представники Міністерства юстиції України, представники судової гілки влади, представники громадянського суспільства і міжнародних організацій та

Пресслужба суду за повідомленням Вищої ради правосуддя