flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засідання робочої групи з питань належного фінансування оплати праці працівників апаратів судів  України

31 серпня 2021, 13:12

 

Наприкінці серпня відбулось засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні. На якому обговорені питання фінансового стану судових інституцій, формування бюджетного запиту судової влади на 2022 рік, інше.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зауважив, щодо переважна більшість працівників апаратів судів отримують мінімальну заробітну плату, тому спостерігається виток кадрів з органів судової влади.

 «Руйнується в цілому вся система судової влади. Жоден суддя не зможе працювати без секретаря судового засідання. За такого рівня фінансування існування судових інституцій опинилося під загрозою. Наполягаю, що заробітна плата працівників системи судової влади має бути визначена законом так, як наразі закріплена суддівська винагорода, і бути пропорційна їй», – наголосив Олег Прудивус. 

Для подолання цієї проблеми необхідна більш рішуча та активна робота представників органів законодавчої, виконавчої і судової влади, переконаний член ВРП.

Олег Прудивус зазначив, що ВРП активно працює над вирішенням проблеми. Зокрема, Рада взяла участь у розробленні законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади. Законопроєктом пропонується визначити посадовий оклад працівників апаратів судів з урахуванням інстанції суду у відсотковому співвідношенні до посадового окладу судді та із застосуванням регіонального коефіцієнта, аналогічно тому, що застосовується до суддівської винагороди.

 

Відповідно до документу мінімальний посадовий оклад працівника апарату місцевого загального суду має бути визначений у розмірі 20 % від посадового окладу судді місцевого суду.

Законопроєкт погоджений з Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Верховним Судом, Вищим антикорупційним судом.

 

Планується, що до наступного засідання робочої групи головні розпорядники коштів судової влади нададуть розрахунки щодо загального обсягу видатків із державного бюджету з урахуванням положень законопроєкту для винесення на обговорення на черговій сесії Верховної Ради України.

 

Олег Прудивус висловив сподівання на підтримку вказаного законопроєкту народними депутатами України.

 

Пресслужба суду за повідомленням Вищої ради правосуддя