flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася робоча зустріч представників Ради Європи в Україні та Верховного Суду щодо стану виконання рішень ЄСПЛ

24 листопада 2021, 17:40

 

Відбулася робоча зустріч керівництва Верховного Суду  та представників Ради Європи в Україні з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Під час зустрічі Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що Верховний Суд приділяє значну увагу налагодженню міжнародних відносин спрямованих на підвищення ефективності роботи всіх органів системи правосуддя.

Також, Валентина Данішевська звернула увагу на те, що у 2020 році ЄСПЛ розглянув 83 справи проти України, а в першому півріччі 2021 року – 117 справ. При цьому порушення, допущені саме під час судового розгляду, становлять близько 20 %  від загальної кількості порушень, установлених ЄСПЛ.

Крістос Джакомопулос- Генеральний директор Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи висловив вдячність Верховному Суду за плідну спільну роботу, результати якої є важливими для обох сторін.

Крістос Джакомопулос також відзначив рішення Великої Палати ВС, ухвалене за результатом перегляду рішень національних судів на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Горяйнова проти України», та підкреслив, що Рада Європи схвалює підхід, застосований Верховним Судом при розгляді цієї справи.

Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв зауважив, що під час розгляду цієї справи ВП ВС стикнулася з нестандартною ситуацією, адже можливість перегляду рішень національних судів обмежено 10-річним строком.

Тобто, перегляд справи через 10 років не завжди може відповідати принципам правової визначеності та остаточності судових рішень як складових елементів верховенства права.

Вищевказана права мала певні відмінності від тих, які ВП ВС розглядала раніше. Наявний трудовий спір, де відповідачем була держава.

Всеволод Князєв звернув увагу на питання щодо застосування Протоколу          № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Це питання є дуже важливим, однак Верховна Рада України досі не врегулювала процедуру звернення національних судів до ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків.

 

Відтак, суди готові виконувати такі завдання, але для цього вони повинні мати належні умови та гарантії суддівської незалежності.

 

Пресслужба суду за повідомленням судової влади України