flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захід присвячений роботі Службі судової охорони

25 листопада 2021, 17:40

 

У листопаді 2021 відбувся захід, участь у якому взяли: керівник Українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи (SJRP) Любомир Маркевич, старший радник та експерт Консультативної місії Європейського Союзу Гвідо Оустріх та Юрій Сіволога, міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» Сільвіу Сандру, Кейс Верхаерен та Олег Максимчук, старший експерт проєктів Програми розвитку Посольства Канади в Україні Валерій Олійник, аташе з правоохоронних питань Посольства Румунії в Україні Думітру Йову, аташе з питань оборони та аташе з правоохоронних питань Посольства Італії в Україні Емануеле Канале Парола та Віто Богжа, аташе з правоохоронних питань Посольства Франції в Україні Себастьєн Дорден та радник з питань безпеки Представництва НАТО в Україні Томаш Стрихаж.

Під час зустрічі гості ознайомилися з навчально-матеріальною базою Навчального центру Служби судової охорони, зокрема: навчальними аудиторіями з інтерактивними дошками, бібліотекою, комп’ютерними класами, професійним мультимедійним та стрілецьким тиром, спортивним комплексом, викладацькими кімнатами та зонами відпочинку слухачів.

Впродовж заходу слухачі Центру продемонстрували не тільки теоретичні знання з припинення порушень громадського порядку під час судового засідання, набуті в ході навчання, але й практичні вміння.

Відтак, у 2019 року Вища рада правосуддя своїм Рішенням затвердила Положення про Службу судової охорони, чим розпочала створення цього державного органу з правоохоронними функціями.

Служба судової охорони – орган, що підтримує громадський порядок у суді, охороняє приміщення й інше майно судів, забезпечує державний захист суддів, працівників апаратів судів та їхніх родин, а також гарантує безпеку учасників судового процесу.

На думку в.о. Голови Вищої ради правосуддя - Олексія Маловацького, існування незалежного суду неможливе без спеціалізованого органу, який буде забезпечувати охорону судів, гарантувати безпеку суддів, працівників апаратів судів та учасників судових процесів. Також він поінформував, що на момент створення Служба судової охорони охоронялися небільше 30 % судів.

В.о.  Голови ВРП  наголосив, що поряд з карантинними обмеженнями, суди потерпають від критичного недофінансування та дефіциту суддів. За його словами, все це, безсумнівно, негативно впливає на доступ громадян до правосуддя та підриває авторитет судової влади у суспільстві.

Пресслужба суду за повідомленням Вищої ради правосуддя