flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз до брифінгу 19.09.2012

19 вересня 2012, 15:30

Донецький окружний адміністративний суд

 

83052 м. Донецьк,

вул. 50-Гвардійської Дивізії, буд. 17

 

                                                  Брифінг

 

Голови суду  -  Мєзєнцева Євгена Ігоровича   

19 вересня 2012 року, об 11.00 год. у приміщенні адміністративного корпусу суду каб. 110.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ 

28 жовтня 2012 року в Україні відбудуться вибори народних депутатів.

За прогнозами політологів, соціологів та інших аналітиків, які досліджують виборчу проблематику, у період проведення виборів 2012 року можливе  застосуванням різних технологічних схем.  

 З метою забезпечення права громадян на звернення до суду із позовами, пов’язаними з виборчим процесом, Донецький окружний адміністративний суд вжив низку організаційних та методичних заходів.

З 25.08.2012 до суду почали надходити позови, що пов'язані із правовідносинами, які виникають у період виборчого процесу.

Особливості провадження у таких справах визначені статтею 172 Кодексу адміністративного судочинства України. Відповідно до частини третьої статті 172 рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії (за винятком рішень, дій чи бездіяльності щодо встановлення результатів виборів або всеукраїнського референдуму), члена цієї комісії оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду.

          Інші справи, в яких Центральна виборча комісія не є суб'єктом виборчого процесу, відповідно до частини другої статті 18 КАС України підсудні окружному адміністративному суду.

Суд вирішує виборчі справи у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування.

Справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає судовому розгляду.

Статтею 23 КАСУ визначено, що усі адміністративні справи в суді першої інстанції, крім випадків, встановлених цим Кодексом, розглядаються і вирішуються суддею одноособово. Але адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів (ст. 24 КАСУ).

Адміністративний суд під час розгляду виборчих спорів не може бути обмежені у своїй компетенції щодо розв'язання спору, так як основною складовою такого розв'язання є не тільки перевірка та встановлення обставин щодо порушення виборчого права, за захистом якого особа звернулася до суду, а й відновлення цього права, тобто приведення спірних правовідносин у законне русло, за яких особа зможе реалізувати захищене судом право. Якщо ж суд буде позбавлений такої можливості, то втрачається сенс судового захисту у виборчому процесі.

Судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених
статтями 172-175 цього Кодексу, можуть бути оскаржені в
апеляційному порядку у дводенний строк з дня їх проголошення, а
судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за
чотири години до початку голосування.  Станом на 19.09.2012 (до суду надійшло 16 виборчих позовів, з яких : 1 позов був повернутий судом на вимогу позивача, 2 - залишені без розгляду, по 11 – судом відмовлено в задоволенні позову, 2 – знаходяться на розгляді. 5 рішень Донецького окружного адміністративного суду по виборчим справам були переглянуті в апеляційному порядку. Вказані рішення залишені Донецьким апеляційним адміністративним судом без змін.