flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

06 лютого 2013 року зустріч 45 студентів

12 лютого 2013, 12:59

Прозора діяльність суду

06 лютого 2013 року у Донецькому окружному адміністративному суді проведена зустріч керівництва суду із студентами 4 курсу заочної форми із скороченим терміном навчання Донецького національного університету за напрямом підготовки «Правознавство».

У вступній промові голова суду Мєзєнцев Євген Ігорович звернув увагу майбутніх правників на те, що Донецький окружний адміністративний суд постійно з початку своєї діяльності реалізує основне завдання адміністративного судочинства, яке полягає у захисті прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Голова суду нагадав, що кожна особа має право в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси. У випадках, встановлених законом, до адміністративного суду мають право звернутися  суб'єкти владних повноважень. Суд при вирішенні кожної справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

У ході проведення зустрічі студенти отримали інформацію про те, що суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України. Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються у більшості випадків відкрито на засадах змагальності сторін і свободи в наданні ними суду своїх доказів. У певних випадках з метою нерозголошення державної чи іншої таємниці, що охороняється законом, захисту особистого та сімейного життя людини, в інтересах малолітньої чи неповнолітньої особи, а також в інших випадках, установлених законом, суд ухвалою може оголосити судове засідання або його частину закритими. Усі учасники адміністративного процесу є рівними перед законом і судом. Відсутні  привілеї чи обмеження прав учасників адміністративного процесу за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Також, студенти відвідали судове засідання з розгляду адміністративної справи під головуванням судді Зеленова Андрія Сергійовича.