flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право громадян на організацію мирних зібраннь.

19 лютого 2013, 12:23

Право громадян на організацію мирних зібрань.

Мирні зібрання є одним із засобів відстоювання людиною і громадянином своїх прав, свобод та інтересів у демократичному суспільстві.

30.01.2013 у Донецьку було проведено засідання «круглого столу» представників громадських правозахисних організацій області, на якому обговорювалося питання захисту права громадян на свободу мирних зібрань в Україні.

У засіданні прийняв участь суддя Донецького окружного адміністративного суду Зеленов Андрій Сергійович, який зауважив, що вказане право громадян гарантовано та захищене державою. Здійснення цього права не підлягає жодним обмеженням, крім установлених законом випадків, які пов’язані з інтересами національної безпеки та громадського порядку, запобіганням заворушень чи злочинів, охороною здоров'я населення або захистом прав і свобод інших людей. Обмеження щодо реалізації права громадян на мирні зібрання може бути встановлено тільки судом.

Суддя Зеленов А.С. констатував, що суд забезпечує захист прав, свобод та охоронюваних законом інтересів осіб, зокрема, права на мирні зібрання, від порушень з боку органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Роль суду в регулюванні зазначених відносин постійно зростає і викликає увагу та резонанс у суспільстві