flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП обговорили питання гендерної рівності за участю консультантів структури «ООН Жінки» в Україні

05 квітня 2018, 11:10

 

Структура «ООН Жінки» відкрила проводить низку зустрічей у містах Києві, Львові та Одесі із представниками інституцій, дотичних до системи правосуддя, зокрема органів суддівського врядування та самоврядування, судів, прокуратури, адвокатського самоврядування, Державної виконавчої служби України, Координаційного центру з надання правової допомоги, громадських організацій тощо з метою формування програми діяльності у сфері правосуддя.

Учасники зустрічі обговорили актуальні проблеми забезпечення гендерної рівності у Вищій раді правосуддя та системі правосуддя загалом, навчальних програмах для суддів, працівників апаратів судів та кандидатів на посади суддів, у процедурі підготовки законопроектів та інші види діяльності, які здійснюються в системі правосуддя у питанні забезпечення гендерної рівності.

Член Вищої ради правосуддя, член правління громадської організації «Всеукраїнська асоціація жінок-суддів» Лариса Швецова розповіла, зокрема, про власний понад трирічний досвід діяльності у складі групи розробників, які займалися гендерно чутливими аспектами у судовій діяльності та медіації, а також викладання курсу у Національній школі суддів України з питань дотримання принципів гендерної рівності та протидії дискримінації судами України.

Начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату Вищої ради правосуддя Владислав Гуртенко повідомив учасників зустрічі, що за сприяння Програми USAID «Нове правосуддя» за участю експерта з гендерних питань пані Марини Руденко розроблено проект Індексу гендерної чутливості в діяльності судової влади, який було презентовано 26 січня 2018 року під час спільного з Радою суддів України та Проектом «ООН Жінки» «CEDAW в Дії!» заходу. По завершенні заходу запрошеними експертами з гендерних питань були надані рекомендації для доопрацювання Індексу, над впровадженням яких зараз працює експерт.

Очікується, що завдяки Індексу буде можливим щорічне надання оцінки впровадженню гендерного компоненту у системі правосуддя.  

Ця робота здійснюється на виконання заключних зауважень восьмої періодичної доповіді України в Комітеті ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок з питань виконання Україною Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, відповідно до яких Україну закликано розробити систему гендерних показників для покращення збору даних, які необхідні для адекватної оцінки впливу і ефективності політик та програм, спрямованих на забезпечення гендерної рівності та розширення здійснення жінками своїх прав. Індекс організовано  за трьома блоками: участь жінок та чоловіків у процесі прийняття рішень у судовій владі, навчання суддів, здійснення правосуддя.

Джерело: Вища рада правосуддя