flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вдосконалення інформаційної політики судів залишається в полі зору Ради суддів України

24 квітня 2018, 09:53

 

 

В Києві тривав практикум для суддів-спікерів та прес-секретарів в судах, на тему:"Вдосконалення інформаційної політики судів". 

 

Під час практикуму учасники обговорили: формат ефективної взаємодії представників судової влади з громадськістю та ЗМІ, зокрема з питань, пов’язаних з розглядом справ, які становлять суспільний інтерес; обговорили найкращі практики у використанні судами платформ соціальних медіа для підвищення рівня довіри до судової системи; проаналізували етичні аспекти присутності суддів та представників судової влади в соціальних мережах через призму узагальнених рекомендацій комісій з питань судової етики США по цій темі; виробили рекомендації щодо використання сучасних комунікаційних стратегій, інструментів та новітніх технологій у завоюванні громадської довіри до суду.

 

Учасниками першого дня практикуму були члени Ради суддів України Краснов Єгор, Кравчук Володимир, Суярко Тетяна та Бутенко Вадим, а також судді-спікери Верховного Суду, Конституційного Суду України, члени Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, посадові особи Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України, які в своїй діяльності активно взаємодіють зі ЗМІ. 

 

«На мою думку, вже настав час говорити про політику судової влади. Впевнена, що у багатьох це словосполучення викличе нерозуміння, адже судова влада і політика, на перший погляд, речі несумісні. Так, і дійсно не сумісні якщо говорити про політичну діяльність законодавчої та виконавчої гілки влади. Разом з тим, як одна з гілок державної влади, судова влада не може бути поза процесами впливу на суспільні правовідносини. Судова влада є аполітичною лише у розумінні її незалежності від інших гілок влади, їхньої політики. Натомість як влада - вона повинна впроваджувати свою політику - і це політика незалежності, спрямована на захист прав громадян нашої держави. Сьогодні судова влада поступово вибудовує власну політику і дякуючи таким практикумам ми взмозі обговорити інформаційний блок політики судової влади і запровадити на практиці отримані знання та навички» - прокоментувала практикум член РСУ Суярко Тетяна.

 

Під час другого дня практикувались вже прес-секретарі судів міста Києва та області, яким і належить поступово реалізовувати єдину інформаційну політу судової гілки влади. 

Нагадаємо, формувати єдину інформаційну політику судів Рада суддів Украіни почала ще в 2015 році. Тоді ж, вперше, було введено й інститут судді-спікера в судах. 

 

Важливість Інформаційної політики судів полягає в ефективній взаємодії із громадськістю з використанням сучасних інструментів донесення інформації. Так, на важливість цієї діяльності Рада суддів України  вкотре звернула увагу суддівської спільности на засіданні, яке відбулось 12 квітня 2018 року, прийнявши рішення, яким рекомендовала судам усіх юрисдикцій необхідно більш активно роз’яснювати роль суду як незалежного та неупередженого арбітра у спорі, та регулярно, не менше як один раз на тиждень, поширювати інформацію про роботу суду, про соціальні, просвітницькі заходи на веб-сторінці суду та місцевих ЗМІ (в т.ч. електронних),а також негайно інформувати Раду суддів України щодо кризових ситуацій.

 

Прес-служба суду за повідомленням прес-служби РСУ