flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду стали спікерами судового практикуму з господарського права

16 травня 2018, 12:51

 

 

У заході взяли участь судді та адвокати, які мали змогу обговорити, зокрема: особливості касаційного провадження у Верховному Суді у господарських справах за новою редакцією ГПК; повноваження та висновки Великої Палати Верховного Суду; правові позиції КГС ВС тощо.

З вітальними промовами виступили керівник проекту «Правові практикуми судової практики Верховного Суду» Вікторія Святоцька, заступник Голови Верховного Суду, Голова КГС ВС Богдан Львов та заступник Голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій.

Зокрема, очільник КГС ВС зупинився на основних етапах проведення судової реформи. За його словами, судді новоствореного Верховного Суду усвідомлюють відповідальність своєї роботи, водночас юридична спільнота має розуміти, що для позитивних змін потрібен час. «Нове процесуальне законодавство зумовило підвищення відповідальності і кваліфікації суддів місцевих та апеляційних судів, адже, їх роль не менша, ніж Верховного Суду. Водночас Верховний Суд не обмежує суддів у застосуванні закону і не нав’язує власну позицію, а дає можливість її враховувати», - зазначив Голова КГС ВС. Підсумовуючи свій виступ, Богдан Львов наголосив, що подібні заходи дають унікальну можливість одержати доступ до правових позицій Верховного Суду, провести дискусію і обговорити актуальні питання судової практики з професійною аудиторією. «І якщо вимоги зросли до суддів першої та другої інстанції, то й змагальність сторін в судовому процесі також повинна бути на належному рівні».

Спікерами правового практикуму виступили суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС, к.ю.н., заслужений юрист Тетяна Дроботова, суддя Великої Палати Верховного Суду, д.ю.н., професор Віталій Уркевич, суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак, начальник відділу єдності правових позицій правового управління (ІІ) департаменту аналітичної та правової роботи апарату Верховного Суду Наталія Шайко. Модератором заходу була д.ю.н., професор Вікторія Резнікова.

Під час заходу правники обговорили окремі процесуальні аспекти касаційного провадження у господарських справах; проаналізували господарські справи, передані на розгляд Великої Палати Верховного Суду, а також розглянули актуальні питання загальнопроцесуальних положень ГПК України, практику їх застосування та систему формування правових висновків КГС ВС. 

Прес-служба суду за повідомленням відділу по роботі зі ЗМІ

управління інформаційної та комунікаційної діяльності (прес-центр) Верховного Суду