flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

 Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

25 травня 2018, 13:56

 

 

У травні 2018 року керівник служби інспекторів Вищої ради правосуддя Володимир Куценко провів особистий прийом громадян, під час якого одні з них стверджували про недотримання норм законодавства України судами різних інстанцій при  розгляді конкретних судових справ, інші – висловлювали свою незгоду із судовими рішеннями, а дехто із громадян просив надати інформацію про обставини розгляду поданих до Вищої ради правосуддя дисциплінарних скарг та виявив бажання надати додаткові матеріали для долучення до них.

Під час розмови із заявниками (їхніми представниками) В.Куценко пояснив, що відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до повноважень Вищої ради правосуддя, визначених статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Вища рада правосуддя не наділена правом надавати правову оцінку судовим рішенням та втручатися у розгляд конкретних судових справ.

Розгляд питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності здійснюється у порядку дисциплінарного провадження з урахуванням вимог законодавства України, зокрема законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя».

Вища рада правосуддя відповідно до визначених повноважень забезпечує, зокрема, здійснення дисциплінарним органом дисциплінарного провадження щодо судді.

Враховуючи викладене, В.Куценко під час проведення прийому забезпечив право громадян, які цього потребували, на звернення до Вищої ради правосуддя та прийняв від них (їхніх представників) відповідні заяви і додаткові матеріали, у тому числі дисциплінарні скарги, які підлягають розгляду відповідно до вимог законодавства України.

Керівником служби інспекторів Вищої ради правосуддя додатково надано заявникам інформацію про стан розгляду поданих до Вищої ради правосуддя дисциплінарних скарг та водночас роз’яснено, що їхні скарги перебувають на розгляді у члена Вищої ради правосуддя, який відповідно до статті 21 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Прес-служба суду за повідомленням прес-служби ВРП