flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про стан забезпечення незалежності суддів в Україні буде донесено до усіх гілок влади, – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

30 травня 2018, 15:54

 

   У травні 2018 року в місті Львові Вища рада правосуддя спільно з Проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» проводять круглий стіл «Щорічна доповідь Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні».

Захід відкрили Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Новим надзвичайно важливим повноваженням є вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, і саме цьому присвячено захід. ВРП однією із перших підготовлено аналіз стану забезпечення незалежності суддів в Україні за 2017 рік.

За словами Ігоря Бенедисюка, дуже важливим у незалежності суддів є забезпечення охорони судів та суддів. Для уникнення таких ситуацій важливо врахувати міжнародний досвід і створити систему шерифів, які забезпечили би належну охорону суддів та судів і були б підпорядковані саме судовій системі.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зауважив, що найважливішим завданням наразі є забезпечення незалежності суддів. Незалежність – складна конструкція, тому що кожен суддя має здійснювати правосуддя, базуючись на власній правосвідомості, яка не може йти врозріз із законом. Якщо ж закон не гарантує забезпечення фундаментальних прав і свобод людини, суддя повинен керуватися верховенством права, це визначальний принцип для всієї процесуальної діяльності судів.

Для співпраці на зазначеному напрямі оновлено склад Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якого наразі входять Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Плідна співпраця представників та керівників органів та установ системи правосуддя сприятиме впровадженню реформ у судовій системі; зміцненню та захисту незалежності судової влади; встановленню і забезпеченню принципу верховенства права; підвищенню довіри суспільства до судової системи; удосконаленню комунікації між судовими органами в Україні; впровадженню єдиних стандартів діяльності органів та установ системи правосуддя; ефективному використанню матеріально-організаційних ресурсів органів та установ системи правосуддя.

Завершуючи захід, Ігор Бенедисюк наголосив на важливості комунікації у системі правосуддя для відновлення довіри до судової влади та зазначив, що відповідальність за авторитет судової влади  лежить на кожному судді, а прийняті рішення суду впливають на довіру до судової системи загалом.

 Прес-служба суду за повідомленням прес-центру судової влади України