flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

03 липня 2018, 11:49

У червні 2018 року відбувся Другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці», організований представниками судової влади за сприяння Канадського проекту підтримки судової реформи.

Відкрили форум Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради правосуддя, та Олександр Мартиненко, Генеральний директор агентства «Інтерфакс-Україна». Модератор – Оксана Лисенко, керівник Прес-центру судової влади України.

Журналісти зможуть більше довіряти судовій системі, якщо їм запропонують місця у прес-службах. Щодо журналістів – якими б професіоналами вони не були, вони не є юристами. Саме тому судова влада має доносити до них інформацію максимально чітко та зрозуміло. У цьому напрямі Ігор Бенедисюк відзначив роботу суддів-спікерів.

Олена Кібенко, суддя-спікер Верховного Суду, виступила з доповіддю «Верховний Суд: нові підходи до комунікації найвищої судової інстанції». За її словами, новий Верховний Суд розпочав роботу в комунікаційній сфері із «чистого аркуша».

У ВС був розроблений план реалізації комунікаційної стратегії, який було виконано за 6 місяців. Згодом в інфографіці було відображено, чим займається суд.

Також пані Кібенко розповіла, як розвивали сайт та сторінку у Facebook.

Єгор Желтухін, головний редактор «Юридичної Газети», поділився лайфхаками для суддів – як через комунікацію зі ЗМІ суддям вибудовувати імідж. На його переконання, інформація – це потужна зброя, вона не обов’язково є правдивою. По своїй суті, інформація – це товар. ЗМІ та суди мають поважати один одного та вибудовувати комунікацію через особисте спілкування.

Оксана Лисенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП, розповіла про підсумки року роботи журналістів в судах та презентувала Прес-центр судової влади України.

Вона наголосила, що за останній час в роботі Вищої ради правосуддя та судової влади відбулися революційні зміни – створено Прес-центр судової влади України. За її словами, важливим також є те, що суди почали самі розповідати про судові рішення, активно займатись просвітницькою роботою, реагувати на фейкові новини.

Окрему увагу було приділено онлайн-трансляціям судових засідань. «Майбутнє – за трансляціями судових засідань та ініціативами самого суду, звісно там, де немає законодавчих обмежень», – наголосила спікер.

Також пані Лисенко відзначила активну просвітницьку діяльність судів: відкриті лекції, модельні судові засідання, квести для школярів, школа судової журналістики.

Другу сесію форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» було присвячено дискусії щодо того, як судова влада може полегшити роботу журналістів.

Модератором виступила Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації.

Олександр Мартиненко поділився власним баченням щодо полегшення роботи журналістів із суддями:

- рішення щодо проведення онлайн-трансляцій є надзвичайно важливими. Але журналістам буває складно «опрацьовувати» великі об’єми інформації. Тому як побажання до прес-служб – коротко виписувати судові рішення.

- «не дуже добре, коли відправляю журналіста в суд як в зону бойових дій. Коли у маленькому суді перебувають 60 журналістів, можна потрапити в глобальну тисняву»;

- непогано було б виділити для журналістів, які пишуть, окреме приміщення з телетрансляцією судового засідання;

- налагодити повідомлення про оновлення Єдиного державного реєстру судових рішень в онлайн-режимі.

Третю частину форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» організатори присвятили досвіду Канади у питаннях комунікації судів зі ЗМІ.

Олег Шаков, директор управління міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних судів Канади, модератор сесії, зазначив, що взаємодія між судами та медіа надає можливість отримання балансу в суспільстві. Важливо, щоб громадськість була переконана в ефективності судової системи. Говорити про транспарентність судової системи можна довго, але насправді мало хто у суспільстві розуміє, як насправді працює суд. Тому є природним, що в сучасних обставинах в Україні засоби масової інформації відіграють ключову роль у висвітленні подій, які відбуваються в країні. Згодом спікер представив канадських експертів, які поділились досвідом роботи судової системи в провінції Нова Шотландія (Канада).

Дженіфер Стейрс, директорка з питань комунікацій Судової адміністрації провінції Нова Шотландія (Канада), розповіла про свої повноваження в межах відділу комунікації Судової адміністрації. 

Андрій Козлов, член ВККСУ, розповів про кваліфікаційне оцінювання суддів в доповіді «Конкурси на видноті: краса чи видимість.

Анна Маляр, викладачка Національної школи суддів України, переконана, що судді на сьогодні готові отримувати знання в нових реаліях. І НШСУ готова надавати ці знання. Але важливо, щоб були кроки назустріч. Вона надала 5 порад, як підвищити довіру до судової влади в нашій країні:

-  просто прийняти законне рішення замало. Про нього потрібно розповісти;

-  переключитись на «людську» мову;

-  показувати людське обличчя судді;

-  миттєво реагувати на соціальну напругу у гучних справах;

-  вести роз’яснювальну роботу, не пов’язану з конкретною справою.

Прес-служба суду за повідомленням прес-центру судової влади України