flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінка судової реформи в Україні Радою  Європи

05 липня 2018, 15:55

4 липня 2018 року відбулася зустріч керівництва Вищої ради правосуддя із експертами проекту Ради Європи.

На початку зустрічі Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зосередив увагу на ключових здобутках судової реформи  та найголовніших питаннях, які виникають у процесі реалізації законодавчих змін.

Учасники зустрічі у Вищій раді правосуддя обмінялися думками з приводу новел судової реформи, зокрема в частині повноважень Вищої ради правосуддя.

На початку зустрічі Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зосередив увагу на ключових здобутках судової реформи  та найголовніших питаннях, які виникають у процесі реалізації законодавчих змін.

За його словами, найбільшим викликом на сьогодні залишається ефективність здійснення дисциплінарних проваджень з огляду на значну кількість скарг, що надходять до ВРП на дії суддів» – до 2 тисяч на місяць.

Наразі усі дисциплінарні провадження здійснюються Дисциплінарними палатами Вищої ради правосуддя – первинним дисциплінарним органом, утвореним відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» 2 лютого 2017 року.

 Від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Вищої ради правосуддя передано 12 283 скарги щодо поведінки суддів місцевих та апеляційних судів.

У період з 2 лютого 2017 року до 1 липня 2018 року було проведено 194 засідання Дисциплінарних палат, на яких розглянуто більше 2450 матеріалів.

Крім того, членами ВРП одноособово постановлено понад 12430 ухвал про залишення дисциплінарних скарг без розгляду та повернуто скаржникам.

Під час зустрічі було наголошено, що у процесі судової реформи також змінено порядок оскарження рішень Дисциплінарних палат. Рішення палат переглядаються спочатку повним складом Вищої ради правосуддя (за винятком членів Дисциплінарної палати, яка прийняла рішення), а потім – Великою палатою Верховного Суду.

Водночас Голова Вищої ради правосуддя зазначив, що здійснення дисциплінарних процедур стосовно суддів є важливим, але не головним завданням Ради на сьогодні.

Виникає необхідность у  подальших законодавчих змінах.

Під час зустрічі також були обговорені проблемні питання процедури призначення кандидатів до складу Вищої ради правосуддя, створення служби судової охорони, випадки тиску на членів Ради та суддів та ефективності реагування на такі факти, а також шляхи удосконалення дисциплінарної процедури стосовно суддів, довіри до судових інституцій в середині судової системи та поза нею.

У зустрічі взяли участь від проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини»: керівник Проекту Андрій Кавакін, експерти Проекту професор права Університету Комплутенсе в Мадріді (Іспанія) Лорена Бахмайер Вінтер, суддя окружного суду Флорідсдорф (Австрія), член Консультативної ради європейських суддів Герхард Райснер, екс-Президент Консультативної ради європейських суддів, суддя апеляційного суду Халагонд (Норвегія) Нільс Енгстад.

Від Вищої ради правосуддя: Голова ВРП Ігор Бенедисюк, заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Оксана Лисенко, головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Дар’я Богатчук, завідувач відділу з питань надання згоди на затримання, утримання під вартою та арешт, відсторонення судді управління з питань забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя секретаріату ВРП Олена Опанасенко.

Прес-служба суду за повідомленням  прес-центру судової влади України