flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вищою радою правосуддя проведено особистий прийом громадян

14 серпня 2018, 09:37

Керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар провів особистий прийом громадян, які скаржилися на порушення судами різних інстанцій вимог законодавства України при здійсненні правосуддя, що призводить до ухвалення ними  судових рішень, з якими заявники не погоджуються.

З огляду на порушені заявниками питання Сергій Пушкар повідомив, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду правосуддя» та «Про судоустрій і статус суддів».

С.Пушкар зазначив, що Вищу раду правосуддя не наділено повноваженнями переглядати судові рішення (надавати їм правову оцінку). Процесуальний перегляд судових рішень здійснюється лише судами апеляційної та касаційної інстанцій з урахуванням визначених законом процедур судочинства.

Вища рада правосуддя діє виключно в межах повноважень, визначених статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», зокрема забезпечує здійснення дисциплінарним органом дисциплінарного провадження щодо судді.

Прес-служба суду за повідомленням управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП