flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На позачерговому засіданні Рада суддів України ухвалила рішення, в якому наголошується на неприпустимості притягнення судді до кримінальної відповідальності за ухвалення судового рішення.

15 серпня 2018, 13:10

На позачерговому засіданні Рада суддів України ухвалила рішення, в якому наголошується на неприпустимості притягнення судді до кримінальної відповідальності за ухвалення судового рішення.

Секретарем засідання було обрано голову комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України, суддю Тернопільського окружного адміністративного суду Андрія Жука.

Головуючий на засіданні Олег Ткачук передаючи слово доповідачу з визначеного в порядку денному питання ще раз підкреслив, що Рада суддів України, як представницький орган кожного судді має висловитись і вжити заходів для того, щоб ті органи, які відповідно до Конституції входять до системи правосуддя, а це і органи прокуратури і адвокатури, з повагою ставились до суддівської діяльності.

Переходячи до дискусії та надаючи слово членам РСУ, які мали бажання висловитись Голова Ради суддів України зауважив, що суддя має завжди знаходитись під контролем громадськості і Закону. "Суддя має завжди відчувати свою відповідальність за прийняте рішення. Для цього існує Закон, апеляційна і касаційна інстанції, для цього існує Вища рада правосуддя і органи, які здійснюють розслідування в тих випадках, коли судді виходять за межі дозволеного, але все це має бути співмірно і забезпечувати і гарантувати перш за все захист прав і свобод кожного в державі" – додав Олег Ткачук.

У свою чергу Голова комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Ради суддів України, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук заявив про "неприпустимість публічних висловлювань прокурорів і тиск на суд до надання правової оцінки рішенню судом апеляційної інстанції". На переконання судді - це "неприйнятна практика".

Рада суддів України звертається до зборів суддів усіх судів України із  пропозицією у межах наданих законом повноважень провести вивчення і обговорення питання про дотримання учасниками кримінальних процесів вимог статті 129 Конституції України щодо рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом; підтримання публічного обвинувачення в суді прокурором. В рішенні також йдеться, що незгода із судовим рішенням є підставою для оскарження такого рішення в процесуальному порядку до апеляційної чи касаційної інстанції. 

 

Прес-служба суду за повідомленням прес-сужби РСУ