flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

12 вересня 2018, 14:42

Керівник служби інспекторів Куценко Володимир Дмитрович провів особистий прийом громадян, серед яких були учасники громадських організацій, представники фізичних та юридичних осіб.

Відвідувачі, зокрема, заявляли про порушення судами різних інстанцій вимог законодавства України та незабезпечення у зв’язку з цим права на доступ до правосуддя відповідно до визначених законом процедур судочинства. При цьому зазначено про неетичну поведінку суддів та тривалий розгляд судових справ.  

Крім того, громадяни висловлювали прохання роз’яснити порядок звернення з дисциплінарною скаргою щодо дій судді та цікавилися станом розгляду у Вищій раді правосуддя таких скарг.

Керівник служби інспекторів вислухав заявників та повідомив, що вирішення питань, які стосуються перевірки законності та обґрунтованості судових рішень, не належить до повноважень Вищої ради правосуддя, визначених у статті 131 Конституції України та статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства. Процесуальні акти і дії суддів, які стосуються, зокрема, порушення і відкриття справ, підготовки їх до розгляду, судового розгляду справ та прийняття за ними судових рішень належать до сфери правосуддя і можуть бути оскаржені лише в судовому порядку, визначеному процесуальним законодавством.

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя». Процедурні питання здійснення повноважень регулюються Регламентом Вищої ради правосуддя.

Керівник служби інспекторів надав відвідувачам роз’яснення щодо повноважень Вищої ради правосуддя, зокрема забезпечення здійснення дисциплінарним органом дисциплінарного провадження щодо судді; наголосив на тому, що право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа, громадяни здійснюють зазначене право особисто або через адвоката, юридичні особи –  через адвоката, органи державної влади та органи місцевого самоврядування – через своїх керівників або представників, а також звернув увагу на вимоги до дисциплінарної скарги щодо дій суддів. Нагадав, що дисциплінарне провадження включає: попереднє вивчення та перевірку дисциплінарної скарги; відкриття дисциплінарної справи; розгляд дисциплінарної скарги та ухвалення рішення про притягнення або відмову в притягненні судді до дисциплінарної відповідальності.

Куценком В.Д. додатково надано необхідну інформацію про обставини розгляду раніше поданих дисциплінарних скарг, а також зазначено, що тривалість їх розгляду обумовлена значною кількістю матеріалів, що надходять до Вищої ради правосуддя. Водночас керівником служби інспекторів Вищої ради правосуддя на прийомі прийнято нові скарги щодо дисциплінарного проступку судді (суддів). 

 Прес-служба суду за повідомленням управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП