flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські правозахисники шукають алгоритм захисту журналістів

08 жовтня 2018, 11:39

 

У Києві впродовж двох днів проходив семінар "Справи про перешкоджання журналістській діяльності: досвід, практика, перспективи захисту", участь у якому, як Голова Ради суддів України та як суддя Великої Палати Верховного Суду, взяв Олег Ткачук. Він представив позицію суддівської спільноти щодо розгляду кримінальних справ, які належать до категорії перешкоджання журналістській діяльності.

 

У Раді суддів України створено окремий комітет, який опікується питаннями комунікації з журналістами та ЗМІ. У цьому комітеті, в тому числі, здійснюється моніторинг забезпечення прав журналістів при спілкуванні з представниками судової влади, а також вивчається ситуація із захистом їх прав у разі зазіхання на життя та здоров’я. 

 

При розгляді справ, які пов'язані з журналістською діяльністю, велике значення мають питання належного дослідження доказів і забезпечення всебічного, повного і об’єктивного процесу доказування. Останнє нашим законодавством покладено на сторони, а от зібрання доказів і подання їх до суду належать до компетенції органів розслідування та сторони захисту.  Не оцінюючи якість роботи органів досудового розслідування, Олег Ткачук зазначив, що щороку у провадженні судів перебуває менше 10 кримінальних справ, за відповідними звинуваченнями. Зокрема, за 9-ть місяців з початку роботи нового Верховного Суду, в провадженні перебувало три справи, які стосуються перешкоджання журналістській діяльності. З них: одна ще перебуває на розгляді, а дві повернуто на новий розгляд до судів відповідних інстанцій у зв'язку з тим, що суди першої інстанції  помилково не оцінили докази і не звернули належної уваги на підстави для вирішення справи саме у зв'язку з порушенням прав журналістів. "Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду змушений був скасувати необґрунтовані рішення і направити справи на новий судовий розгляд. Рада суддів України звертає увагу колег на те, що кожна справа пов'язана з нападами на журналістів, погрозами їхньому життю і здоров'ю – це посягання на основи демократії. Без вільних, неупереджених, незалежних ЗМІ і журналістів, які убезпечені законами, не може бути таких же вільних, незалежних і неупереджених судів, а значить і правосуддя", - сказав Голова Ради суддів України. 

 

Олег Ткачук переконаний, що для вирішення проблеми з перешкоджанням журналістській діяльності, найперше потрібні зміни до законодавства, де були б чітко прописані норми, які дозволяють класифікувати посягання на журналіста і перешкоджання професії і, у яких були б виставлені чіткі маркери для прокурорів й адвокатів в частині предмету доказування та доказів. 

 

Загалом, семінар був орієнтований, в першу чергу, на адвокатів з різних регіонів України, які першими почали відзначати критичну ситуацію щодо перешкоджання журналістській діяльності у державі та фактичну безкарність винуватців. Проте, до обговорення проблеми та шляхів її вирішення, були запрошені і прокурори, і слідчі, й міжнародні експерти. Вони зазначили, що в Україні зараз близько 50 юристів та експертів працюють над алгоритмом захисту журналістської діяльності, який має застосовуватися в усіх регіонах і на всіх рівнях розслідування, але без змін до законодавства відшукати його буде складно. Довідково: Організаторами виступили медіа-юристи ІРРП – Інституту розвитку регіональної преси за підтримки Медійних проектів Ради Європи в Україні. 


 Прес-служба суду за повідомленням РСУ