flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

22 жовтня 2018, 17:19

 

Начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Лисенко Оксана Миколаївна провела особистий прийом громадян, які виявили бажання звернутися до Вищої ради правосуддя з приводу висвітлення обставин, що стосуються розгляду судами різних інстанцій судових справ за їхньою участю та ухвалення судових рішень, з якими скаржники не погоджуються.

Відвідувачі стверджували про недотримання, на їхню думку, вимог законодавства України судами різних інстанцій, що призвело до порушення їхніх прав та законних інтересів.

Лисенко О.М. з огляду на порушені відвідувачами  питання поінформувала, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, яка діє виключно в межах повноважень, визначених статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду правосуддя», «Про судоустрій і статус суддів». Вища рада правосуддя не вправі втручатися у розгляд судових справ, надавати правову оцінку судовим рішенням. Позапроцесуального перегляду судових рішень чинним законодавством України не передбачено.Згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа. Громадяни здійснюють зазначене право особисто або через адвоката. Дисциплінарне провадження щодо судді здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя у порядку, визначеному Законом України «Про Вищу раду правосуддя», з урахуванням вимог цього Закону.

Також Лисенко О.М. надала відповідну інформацію та додаткові роз’яснення щодо порядку здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів, а також поінформувала про вимоги до дисциплінарної скарги, зразок якої розміщено на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя.

 

Прес-служба суду за повідомленням управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності  ВРП