flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено прийом громадян

19 листопада 2018, 16:28

 

Начальник правового управління секретаріату Вищої ради правосуддя Тетяна Миколаївна Пархацька провела особистий прийом громадян, які звернулися до Вищої ради правосуддя з питань недотримання судами різних інстанцій норм законодавства під час здійснення правосуддя. Заявники цікавилися станом розгляду дисциплінарних скарг та обставинами ухвалення рішень Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя.

Тетяна Пархацька, вислухавши твердження заявників та порушені ними питання, зазначила, що Вища рада правосуддя є конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який вправі діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя». Регламент Вищої ради правосуддя регулює процедурні питання здійснення нею повноважень. Повноваження Вищої ради правосуддя визначені у статті 131 Конституції та статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Тетяна Миколаївна поінформувала громадян, що дисциплінарні провадження щодо суддів здійснюють Дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя. Дисциплінарне провадження включає: попереднє вивчення та перевірку дисциплінарної скарги; відкриття дисциплінарної справи; розгляд дисциплінарної скарги та ухвалення рішення про притягнення або відмову в притягненні судді до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 51 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» право оскаржити рішення Дисциплінарної палати у дисциплінарній справі до Вищої ради правосуддя має суддя, щодо якого ухвалено відповідне рішення. Скаржник має право оскаржити рішення Дисциплінарної палати у дисциплінарній справі до Вищої ради правосуддя за наявності дозволу Дисциплінарної палати на таке оскарження.

Громадян, які під час прийому скористалися правом на звернення до Вищої ради правосуддя з дисциплінарною скаргою, Тетяна Миколаївна поінформувала, що автоматизованою системою їхні дисциплінарні скарги буде розподілено членам Вищої ради правосуддя для попереднього вивчення та перевірки.

Статтею 21 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що член Вищої ради правосуддя у своїй діяльності є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Додатково начальник правового управління секретаріату Вищої ради правосуддя Пархацька Т.М. повідомила, що Вища рада правосуддя  не вправі надавати будь-які роз’яснення норм законодавства та тлумачити їх зміст.

Прес-служба суду за повідомленням управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП