flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​Консультативна Рада Європейських Суддів (КРЄС) опікується питаннями посилення ролі суддів в державах Європи

25 лютого 2019, 13:01

 

 

 

В рамках проекту "Підтримка виконання Україною рішень Європейського Суду з прав людини" та верховенства права Ради Європи Голова Ради суддів України Ткачук Олег разом із іншими суддями Великої Палати Верховного Суду зустрівся із спів-секретарем Консультативної ради європейських суддів та Консультативної ради європейських прокурорів Ради Європи паном Арташесом Мелікяном.

 

Голова Ради суддів України висловив вдячність КРЄС за постійну увагу до запровадження та дотримання стандартів незалежності судової влади (Висновок 2001 року), а також зупинився на таких Висновках, які стосуються відповідальності судової влади перед суспільством (2007 рік), взаємовідносин суддів і прокурорів у демократичному суспільстві (2009 рік), інформаційних технологій у судочинстві (2011 рік), оцінювання діяльності суддів, якості правосуддя і поваги до незалежності судової влади (2014 рік). Голова РСУ проінформував пана Мелікяна про ті завдання і повноваження, які має вищий орган суддівського самоврядування та зазначив, що увага КРЄС до тих процесів, які відбуваються в Україні, сприяє позитивним змінам у діяльності судової влади на шляху до забезпечення ефективного захисту прав, свобод і інтересів людей.

 

У свою чергу спів-секретар КРЄС дуже позитивно оцінив співпрацю Ради суддів України, Ради прокурорів, Ради адвокатів, спілок юристів, що працюють у сфері правосуддя. На думку пана Арташеса Мелікяна така співпраця та запровадження спільних етичних принципів суддів, адвокатів та прокурорів значною мірою відповідає ідеології КРЄС та сприятиме незалежності як суддів, так і прокурорів.

 

У підсумку зустрічі Голова Ради суддів України запросив спів-секретаря Консультативної ради європейських суддів та Консультативної ради європейських прокурорів Ради Європи пана Арташеса Мелікяна відвідати Україну для ознайомлення з діяльністю Ради та проведенням судової реформи.

 

Головним завданням КРЄС є сприяння впровадженню Рамкового глобального плану дій для суддів у Європі, який було прийнято Комітетом Міністрів РЄ сьомого лютого 2001 року, для посилення ролі суддів у державах-членах.

 

Створюючи Консультативну раду європейських суддів, Рада Європи звертала першочергову увагу на статус суддів та якість системи правосуддя, верховенство права та захист прав людини й основних свобод, на питання сильної незалежної судової влади, взаємної поваги між законодавчою, виконавчою та судовою владою, зміцненню довіри до системи правосуддя.

У КРЄС представлені 47 держав-членів Ради Європи.

 

Прес-служба суду за повідомленням РСУ