flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зустрівся з міжнародними експертами

21 березня 2019, 14:12

 

 

Голова Ради суддів України, суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук сьогодні зустрівся з міжнародними експертами Проекту Twinning "Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері прав людини на національному рівні". Зустріч відбулася у рамках проведення професійних обговорень щодо зв'язку принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді, а також з питань обмежень у здійсненні інтерпретації правових норм. 

 

Міжнародні експерти Яутріте Брієде, постійний радник Проекту Twinning, суддя Верховного Суду Латвії, Віргіліус Воланчіус,  суддя Європейського суду загальної юрисдикції (екс-президента Вищого адміністративного суду Литви), Яніс Нейманіс, суддя Конституційного Суду Латвії (колишній член Дисциплінарної комісії суддів Латвії), Рамус Гадляускас, суддя Вищого адміністративного суду Литви (член Судової Ради та Суду честі Литви), Ірен Куцін, заступник Державного секретаря з питань судової влади Міністерства юстиції Латвії, цікавились питанням взаємостосунків та координації дій між органами суддівського врядування і самоврядування щодо застосування принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді. 

 

У відповідь, Голова Ради суддів України детально зупинився на завданнях, які покладено на вищий орган суддівського самоврядування і на тих питаннях, які активно розробляються у Раді. На переконання Олега Ткачука, оскільки, найголовнішою фігурою у здійсненні правосудді і судовій владі є суддя, тому всі заходи, що розробляються у Раді, скеровані на зміцнення суддівської незалежності та захист суддів від посягань на цю незалежність. 

 

Щодо застосування дисциплінарних стягнень до суддів, які належать виключно до компетенції Вищої ради правосуддя,  Олег Ткачук переконаний, що вони ні у якому разі не можуть бути наслідком рішення судді у тій чи іншій справі, за виключенням тих випадків, коли є недобросовісна, навмисна поведінка, доведена у визначеному законом порядку.

 

 

У підсумку зустрічі було домовлено, по завершенню усіх консультативних нарад, про проведення спільного заходу, за участі як експертів, так і суддів, представників інших зацікавлених судових органів та донорських організацій, на тему "Зв'язок принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді". 

 

Прес-служба суду за повідомленям РСУ