flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося засідання Ради з питань судової реформи при Президентові України.

08 травня 2019, 14:17

 

 

Відкриваючи засідання, Президент України Петро Порошенко подякував членам Ради з питань судової реформи за складну роботу, яку вони здійснювали для впровадження нової судової системи.

Глава держави зазначив, що члени Ради з питань судової реформи здійснювали наполегливу професійну патріотичну інтелектуальну роботу, що дало змогу вийти на зазначений результат.

Президент  вказав на важливість прийняття особливо важливих законів України, зокрема «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя», змін до процесуального законодавства, законодавства про виконання судових рішень тощо.

Участь у заході також узяли Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, секретар Ради – заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, Генеральний прокурор Юрій Луценко, представники міжнародних організацій, судді, науковці.

Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха під час засідання наголосив, що вперше у процесі судової реформи судова система отримала незалежний орган суддівського врядування.

У рамках судової реформи Вищу раду юстиції було реорганізовано у Вищу раду правосуддя та наділено новостворений орган широкими повноваженнями у сфері правосуддя.

Повноваження, надані Вищій раді правосуддя змінами до Конституції, які набрали чинності 30 вересня 2016 року, та профільним Законом України «Про Вищу раду правосуддя», покладають на цей орган основну відповідальність за якісні зміни у системі правосуддя.

Вищій раді правосуддя передано повноваження вирішувати всі кадрові питання щодо суддів: вносити подання про призначення кандидатів на посади суддів; звільняти суддів; ухвалювати рішення про переведення судді з одного суду до іншого, про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Голова ВРП нагадав про те, що виключно у Вищій раді правосуддя сконцентровані всі дисциплінарні провадження щодо суддів та про надання повноваження щодо вирішення питань позбавлення суддів недоторканності, на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом.

Вища рада правосуддя наділена повноваженнями затверджувати ключові для судової системи підзаконні нормативні акти, зокрема Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, Положення про Державну судову адміністрацію України та типове положення про її територіальні управління та вирішувати окремі питання організаційного характеру (затвердження за поданням Державної судової адміністрації України нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів).

Олег Ткачук розповів і про поточну діяльність Ради суддів України в нових умовах.

Учасники засідання обговорили подальші кроки, необхідні для впровадження судової реформи, зокрема завершення оптимізації судів, проведення конкурсів на посади суддів до судів першої та апеляційної інстанцій, реформування інституту адвокатури, посилення комунікації тощо. Крім того, Президент України звернувся до членів Ради з пропозицією продумати формат, у якому цей орган працюватиме у подальшому.

Прес-служба суду за повідомленням  судової влади України