flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Додержання законодавства про працю – неухильний обов’язок суб’єктів господарювання

30 травня 2019, 11:53

Висвітленню проблемних питань, пов’язаних з порушенням  законодавства про працю та здійснення державного нагляду (контролю) з цих питань був присвячений круглий стіл  Датської Ради у справах біженців в Україні.

 

За запрошенням Повіреної особи Представництва Датської Ради у справах біженців в Україні заступник керівника апарату Донецького окружного адміністративного суду та начальник відділу аналітичної роботи та правового забезпечення взяли участь у засіданні круглого столу на тему «Питання здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю».

Представники апарату суду провели огляд судової практики з розгляду справ про оскарження дій та рішень органів Держпраці за наслідками здійснення контролю за додержанням законодавства про працю до 31.12.2018.

Окремо зупинились на правових висновках Верховного Суду щодо ознак трудових правовідносин між роботодавцем та працівником (викладених у постановах від 26.09.2018 року у адміністративній справі №822/723/17 та від 04.07.2018 року по справі №820/1432/17).

Ознайомили учасників круглого столу з практикою Донецького окружного адміністративного суду щодо розгляду у 2019 році справ зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема зі спорів щодо охорони праці.

Також, повідомили, що постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.05.2019 у справі 826/8917/17 скасовано Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, який був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року №295. Відповідно до приписів ч. 1 ст. 325 КАСУ постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.  Таким чином, постанова Шостого апеляційного адміністративного суду набрала законної сили 14.05.2019. Водночас, на це рішення може бути подана касаційна скарга. В такому випадку поставити крапку у цьому питанні зможе Верховний Суд.

 

Нагадаємо, що захід проводився Датською Радою у справах біженців в Україні 28.05.2019, у приміщенні Слов’янської міської ради, в рамках програмної діяльності  з питань економічного розвитку та правової допомоги Східної України. Метою круглого столу було визначення існуючого порядку проведення перевірок суб’єктів господарювання органами державної влади, виявлені причини, форми і наслідки порушень законодавства про працю, дані про масштаби цього явища, для пошуку інструментів з попередження і уникнення подальших масових порушень законодавства суб’єктами господарювання.

Крім зазначених працівників апарату Донецького окружного адміністративного суду у засіданні круглого столу брали участь спеціалісти Головного управління Держпраці у Донецькій області, завідувач Сектору Державної регуляторної служби у Донецькій області, представники суб’єктів господарювання.

 

 

Прес-служба суду