flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено прийом громадян

27 серпня 2019, 16:43

Пархацька Тетяна Миколаївна - начальник правового управління провела особистий прийом громадян. Відвідувачі висловили незгоду з обставинами розгляду судової справи, яка перебуває у провадженні місцевого суду, а також з ухвалою Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про відмову у відкритті дисциплінарної справи.

Враховуючи порушені заявниками питання, Тетяна Пархацька пояснила, що Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування і вправі діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Повноваження Вищої ради правосуддя визначені у статті 131 Конституції України та статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Відповідно до статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади.

Питання стосовно поведінки судді розглядаються Вищою радою правосуддя в межах процедури здійснення дисциплінарного провадження. Суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності з підстав, визначених у статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) та вимоги до такої скарги визначені у статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Додатково Пархацька Т.М. зазначила, що дисциплінарне провадження щодо судді здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя у порядку, визначеному Законом України «Про Вищу раду правосуддя», з урахуванням вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Ухвала про відмову у відкритті дисциплінарної справи постановляється Дисциплінарною палатою з підстав, зазначених у статті 45 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», та оскарженню не підлягає.

Секретаріат здійснює організаційне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Вищої ради правосуддя та її органів (стаття 27 Закону України «Про Вищу раду правосуддя»).

Порядком особистого прийому громадян у Вищій раді правосуддя, затвердженим рішенням Ради від 18 травня 2017 року № 1171/0/15-17 (зі змінами), визначено, що посадова особа Ради під час особистого прийому не здійснює коментування розгляду дисциплінарних скарг по суті, оцінки судових рішень та дій судді при здійсненні правосуддя, встановлення наявності/відсутності ознак дисциплінарного проступку в діях судді, а також інші дії, що можуть тлумачитися як втручання у виконання членами Ради та її органами своїх повноважень.

Прес-служба суду за повідомленням ВРП