flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

23 вересня 2019, 10:03

 

У вересні 2019 року начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Лисенко Оксана Миколаївна провела особистий прийом громадян. Відвідувачі скаржилися на дії суддів першої та апеляційної інстанцій під час здійснення судочинства та висловлювали незгоду із ухваленими судовими рішеннями.

Оксана Лисенко, поспілкувавшись із громадянами та уважно вислухавши порушені ними питання, зазначила, що Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування і діє в межах повноважень, визначених статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Вища рада правосуддя не вправі втручатися у розгляд судових справ і надавати правову оцінку судовим рішенням, у тому числі зобов’язувати суди до вчинення певних процесуальних дій.

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду правосуддя», «Про судоустрій і статус суддів».

Суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження з підстав, визначених у статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Згідно з частиною першою статті 107 цього Закону право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа. Громадяни здійснюють зазначене право особисто або через адвоката, юридичні особи – через адвоката, органи державної влади та органи місцевого самоврядування – через своїх керівників або представників.

Лисенко О.М. додатково пояснила заявникам, які попередньо подали до Вищої ради правосуддя дисциплінарні скарги, що їхні скарги буде розглянуто в межах процедури здійснення дисциплінарного провадження.

Крім того, громадянам надано запитувану ними інформацію щодо результатів розгляду у Вищій раді правосуддя їхніх дисциплінарних скарг.

 

Прес-служба суду за повідомленням ВРП