flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч представників Вищої ради правосуддя із експертами Центру міжнародного правового співробітництва (Королівство Нідерланди)

23 вересня 2019, 10:49

 

У вересні 2019 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників Вищої ради правосуддя із експертами Центру міжнародного правового співробітництва (Королівство Нідерланди).

У зустрічі взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, члени ВРП Ігор Артеменко та Лариса Швецова, суддя, заступник голови Амстердамського окружного суду Естер де Рой, головний керівник проектів Центру міжнародного правового співробітництва Ліно Бросіус.

Від секретаріату ВРП участь у зустрічі взяли начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко та завідувач відділу оприлюднення публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Лариса Бардаченко.

На початку зустрічі Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував міжнародних експертів про зміни складу Вищої ради правосуддя, сформування нового складу трьох дисциплінарних палат та інших органів при ВРП.

Голова Вищої ради правосуддя зазначив, що відбуваються зміни, пов’язані із судовою реформою. Зокрема, внесено законопроекти, які перебувають на розгляді Верховної Ради України, з-поміж яких проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (реєстраційний № 1008 від 29 серпня 2019 року), внесений на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Президентом України, який пройшов перше читання.

«Вища рада правосуддя підготувала Консультативний висновок, в якому висловила низку застережень щодо вказаного законопроекту, та вважає, що окремі його положення ставлять під сумнів гарантії незалежності суддів», зазначив Володимир Говоруха.

Cуддя, заступник голови Амстердамського окружного суду Естер де Рой, подякувала Вищій раді правосуддя за надання підтримки проектам, які нині реалізуються в Україні. «Підтримка Вищої ради правосуддя для нас є життєво необхідною», зазначила Естер де Рой.

Нагадаємо, що за підтримки Уряду Королівства Нідерландів реалізуються два міжнародні проекти – «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін», який впроваджується на базі апеляційного суду Одеської області за організаційного супроводу Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України», та «Однодумець з однодумцем: сервісно-орієнтовані суди Західної України», розроблений Центром політико-правових реформ, Центром міжнародного правового співробітництва та Українським католицьким університетом  на базі судів Львівської області.

Минулого року до цього Проекту приєдналися члени ВРП Л.Швецова та І.Артеменко, які взяли активну участь в обговоренні правил організації ефективного цивільного та кримінального судочинства, розроблених у межах Проекту.

Головний керівник проектів Центру міжнародного правового співробітництва Ліно Бросіус зазначив, що багато років судова влада Нідерландів сприяє впровадженню реформ у сфері правосуддя в Україні у межах двосторонніх та багатосторонніх проектів і програм. Плідна співпраця посилює інтерес судової влади Нідерландів продовжувати підтримувати Україну у цих суттєвих зусиллях щодо впровадження реформи.

Під час обговорення учасники зустрічі зосередились на питаннях завдань майбутнього проекту, можливих напрямів співпраці, визначення кола пілотних судів тощо.

Ігор Артеменко зазначив, що ВРП хотілось би почути експертну думку стосовно законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (реєстраційний № 1008).

На завершення зустрічі Володимир Говоруха запевнив, що Вища рада правосуддя підтримує ініціативу Центру міжнародного правового співробітництва щодо започаткування нового проекту і сподівається на плідну співпрацю.

Прес-служба суду за повідомленням ВРП