flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги запитувачів, які користуються «Електронною формою звернення громадян» та «Запитом на отримання публічної інформації»!

27 вересня 2019, 12:19

 

 

Право на листування з судами електронною поштою юридичних і фізичних осіб забезпечено Законом України «Про доступ до публічної інформації» та Законом України «Про звернення громадян», і полягає у зверненні з такими запитами на отримання публічної інформації та зверненнями (пропозиціями, заявами, скаргами), на які не поширюється дія процесуального законодавства України.

Надані на сайті суду «Електрона форма звернення громадян» та «Запит на отримання публічної інформації», не передбачають можливості визнати такі звернення до суду належно оформленим в порядку чинного процесуального законодавства України і не надають право на їх процесуальний розгляд.

Процесуальні звернення (заяви, клопотання) по конкретним судовим справам, що надсилаються шляхом заповнення «Електронної форми звернення громадян», не є підставою для їх розгляду за Законом України «Про звернення громадян» або Законом України «Про доступ до публічної інформації».

За приписами КАС України суд здійснює електронне листування з учасниками справи за встановленими правилами. Зокрема, суд надсилає учасникам справи електронні копії судових рішень лише у випадку наявності у відповідної особи офіційної електронної адреси. Для її отримання учасник розгляду справи реєструється у встановленому порядку в підсистемі «Електронний суд».

Запит на отримання публічної інформації не є будь-якою за змістом та бажанням вимогою запитувача. У розумінні Закону України «Про доступ до публічної інформації»  публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених вказаним Законом.

Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом. Проте, цей порядок регулюється не Законом України «Про доступ до публічної інформації», а виключно чинним процесуальним законодавством.

 

Важливо врахувати!

 

Громадянам, які заповнюють «Електронну форму звернення», нагадуємо, що Закон України "Про звернення громадян" регулює питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України права вносити в органи державної влади, об'єднання громадян відповідно до їх статуту пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів. Закон забезпечує громадянам України можливості для участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.

Статтею 5 цього Закону визначені обов’язкові вимоги щодо оформлення звернення. Зокрема встановлено, що у письмовому зверненні вказується прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, а потім викладається суть порушеного питання, зауваження, пропозиції чи заяви. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати, а в електронному додатково зазначається електронна поштова адреса, на яку заявник отримає відповідь установи.

За статтею 7 Закону обов'язковому прийняттю та розгляду підлягають звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку.   

Водночас, відповідно до частини 8 статті 5 Закону звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження.

 

До уваги громадян, які заповнюють «Запит на отримання публічної інформації» на сайті суду!

 

     Просимо врахувати, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що:

- знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та

- інформації, що становить суспільний інтерес.

      Запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Письмовий запит подається в довільній формі і має містити:

1) ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

2)  загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3)  підпис і дату.