flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя відбулася робоча зустріч з питань стратегії розвитку Служби судової охорони

07 листопада 2019, 16:14

 

Під час робочої зустрічі представники Вищої ради правосуддя, Верховної Ради України, посадові особи Міністерства юстиції Канади, Служби шерифів Канади та українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні обговорили стратегію створення та розвитку Служби судової охорони.

В основу розвитку української судової охорони покладено саме досвід діяльності та подолання складних ситуацій Служби шерифів Канади. Також повідомив, що Служба створювалася на мінімальній нормативній базі, забезпечення її ефективної роботи потребувало внесення змін до чинного законодавства.

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін відзначив, що наразі відповідальність за безпеку суду більшою мірою покладено на голову суду.

 Комітет Верховної Ради України з правової політики готовий надати законодавчу підтримку розвитку Служби судової охорони.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, зауважив, що для органів системи правосуддя безпекові питання є пріоритетними.

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар подякував Проекту, органам та установам системи правосуддя, представнику Комітету за допомогу у створенні та становленні Служби судової охорони в Україні й підтримку.

Стратегія розвитку Служби судової охорони охоплює період до 2022 року. Серед її ключових завдань як державного органу у системі правосуддя, створеного для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, – також припинення проявів неповаги до суду, охорона приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників апаратів судів, забезпечення у суді безпеки учасників судового процесу. Становлення Служби відбуватиметься у три етапи.

Перший (2019–2020 роки) – це комплектування органів управління та підрозділів, що виконуватимуть завдання з охорони Вищого антикорупційного суду та інших об’єктів, навчання та підвищення кваліфікації співробітників, охорона 100 % об’єктів у місті Києві, Київській та Вінницькій областях, апеляційних та місцевих судів у 16 областях України (у 2020 році Службою буде взято під охорону 405 об’єктів). На другому етапі (у 2021  році) планується забезпечити охорону решти об’єктів (855), доукомплектувати штат органів управління та підрозділи оперативно-раптової дії і особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей. Третій етап (2022 рік) – це завершення навчальних програм, доукомплектація підрозділів оперативно-раптової дії, завершення матеріально-технічного оснащення Служби.

Очікується формування так званого спецназу – підрозділів швидкого реагування та фізичної охорони суддів, які діятимуть у семи регіонах (округах) для реагування на спеціальні потреби та виклики.

Пресслужба суду за повідомленням ВРП