flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві презентовано результати опитування щодо задоволеності громадян функціонуванням столичних судів

22 листопада 2019, 11:20

 

У Києві відбулося засідання круглого столу, під час якого були презентовані результати опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у столиці. Проведення опитування відбулося за підтримки програми реформування сектору юстиції "Нове правосуддя", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), громадською організацією "Міжнародна фундація розвитку" за безпосереднього сприяння Державної судової адміністрації України та Ради суддів України.

 

Слід зазначити, що подібне дослідження стосовно судів міста Києва проводилося вперше і мало на меті не тільки визначення рівня обслуговування громадян, які звертаються до суду, а й розробку рекомендацій щодо поліпшення судових послуг та підвищення рівня громадської довіри до судів.

 

Нормативною базою для проведення опитування стало рішення Ради суддів України від 02 квітня 2015 року №28, яким затверджено рамкову "Систему оцінювання роботи суду (СОРС): стандарти, критерії, показники та методи". Цим же рішенням Рада суддів України рекомендувала застосовувати СОРС для оцінювання роботи суду як у повному обсязі, так і окремих модулів, та періодично звітувати про результати на своїх засіданнях.

 

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, подякував керівнику програми «Нове правосуддя» Девіду Вону, фахівцю з моніторингу та оцінювання Програми Томасу Вертелецькому, голові правління громадської організації «Міжнародна фундація розвитку» Олесі Ващук, керівнику проекту «Опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у місті Києві», експерту-соціологу, науковому керівнику Проекту Олегу Мазурику, керівнику Проекту опитування Анастасії Барцицькій, а також студентам-соціологам, які були інтерв'юерами, за грунтовну і різнобічну роботу, котру їм вдалося провести у київських судах. Богдан Моніч висловив сподівання, що результати Програми сприятимуть покращенню рівня задоволеності якістю їх функціонування.

 

Опитування проводилось  з 1 по 19 липня 2019 року (польовий етап) методом цілеспрямованої вибірки з дотримання принципу розумної достатності і соціально-демографічних квот відвідувачів у 12 судах міста Києва. Всього було опитано 1735 осіб. Їм пропонувалось оцінити роботу суду за вимірами якості: доступність суду; зручність та комфортність перебування у суді; повнота та ясність інформації; сприйняття роботи працівників апарату суду; дотримання строків судового розгляду; сприйняття роботи судді; судове рішення, та запропонувати свої рекомендації для якісних змін у роботі. Відтак, більшість відвідувачів (учасників судових проваджень) київських судів хочуть покращення комфорту у приміщеннях суду, організації та якості надання послуг, рекомендують збільшити штат працівників суду та посилити вимоги до їхньої роботи. І лише зовсім маленька частка з опитаних пропонує залишити все без змін.

 

Звіт про «Опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у місті Києві» буде опубліковано на сайті Ради суддів України.

 

Пресслужба суду за повідомленням  РСУ