flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представлено новий Висновок № 22 Консультативної ради    європейських суддів про «Роль помічників суддів»

21 грудня 2019, 13:44

 

У Верховному Суді суддівській спільноті було представлено новий Висновок №22 Консультативної ради європейських суддів «Роль помічників суддів».

 

Участь у засіданні взяли Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов, Наталія Шукліна проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, радник Голови ДСА України Світлана Глущенко, Арташес Мелікян, керівник Секретаріату консультативної ради європейських суддів, Олена Литвтненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні, Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, Ольга Примак-Березовська, голова громадської організації «Асоціація помічників суддів України» та інші представники суддівської спільноти.

 

Висновок було презентовано керівником Секретаріату Консультативної ради європейських суддів - Арташес Мелікяном.

 

Виступаючи перед присутніми, пан Мелікян зазначив, що якість судових рішень, винесених за результатом справедливого розгляду питань, є важливим аспектом ефективної судової системи. Помічники суддів можуть бути важливим інструментом у тому, щоб зняти з суддів тягар у вигляді не судових завдань, аби прискорити роботу судів, скоротити відставання з розглядом справ, а ще й допомогти суддям з підготовкою якісніших рішень.

 

Обов’язком держав-членів є забезпечення достатніх ресурсів для виконання судами своєї судової роботи, високої якості в інтересах суспільства. Це передусім потребує виділення фінансових коштів на призначення достатньої кількості суддів. Також потребується достатнє фінансування, щоб найняти кваліфікований судовий персонал, у тому числі і помічників суддів.

 

У Висновку  зазначається, що діяльність помічників та їх участь у підготовці рішень має контролюватися суддею, особливо, коли помічники суддів беруть участь у процесі підготовки рішень. Тому державам-членам слід розглянути питання про те, чи варто і наскільки доцільно дозволяти присутність і участь помічників суддів в обговоренні судових справ.

 

Щодо професійної діяльності та морально-етичної поведінки помічників, то вона має відповідати практично тим же критеріям, що і суддів, тому КРЄС рекомендує державам-членам розглянути можливість регламентації статусу помічників суддів, з огляду на такі аспекти, як їхній добір, розмір заробітної плати, оцінювання, організація роботи, потреби в навчанні, становище помічників, що працюють тривалий час.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував міжнародним партнерам за роботу над документом і зазначив, що всі Висновки КРЄС є надзвичайно грунтовними, містять узагальнення найкращих європейських практик щодо організації судочинства та часто використовуються для застосування.

 

Висновок є важливим з огляду на повноваження РСУ щодо розробки, затвердження і вдосконалення Положення про помічника судді.

 

Пресслужба суду за повідомленням РСУ