flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова РСУ Богдан Моніч взяв участь у засіданні Великої Палати Конституційного Суду України

17 січня 2020, 15:21

Велика Палата Конституційного Суду України розглядала питання щодо конституційності окремих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких закони України щодо діяльності суддівського врядування».

 

Ініціатором подання до Конституційного Суду України щодо Закону України від 16 жовтня 2019 року №193-IX виступив Верховний Суд. Зазначимо, що цим законом, зокрема, передбачено скорочення кількості суддів ВС з 200 до 100, перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утворення Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя.

 

Позицію суддівського самоврядування під час засідання представив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

 

Богдан Моніч зазначив, що підтримує конституційне подання Верховного Суду, а також вважає, що за спірними положеннями ховається приховане звільнення суддів Верховного Суду.

 

Щодо утворення Комісії з питань доброчесності та етики, голова РСУ висловив думку, що утворення цього органу також суперечить положенням Конституції України. Неконституційними є і положення закону, які змінюють процедури дисциплінарної відповідальності суддів та зменшують розмір суддівської винагороди суддів Верховного Суду.

 

Крім того, Богдан Моніч відреагував на аргумент Федора Веніславського, представника Президента в КСУ, щодо наявності потенційного конфлікту інтересів під час розгляду справи у суддів Конституційного Суду і зазначив, що міжнародна практика свідчить, що якщо не існує іншого органу, котрий може вирішити спірне питання, а приватний інтерес стосується всіх учасників цього органу, то конфлікту інтересів не існує.

 

Відповідну позицію в частині врегулювання конфлікту інтересів суддів загальної юрисдикції РСУ висловлювала у своїх рішеннях №34 від 08.06.2017 року та №24 від 18.05.2018 року.

 

Пресслужба суду за повідомленням РСУ