flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Подання Верховного Суду до Конституційного Суду на розгляд положень Закону № 193-ІХ

23 січня 2020, 15:50

Великою Палатою Конституційного Суду України продовжено розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя» та «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» у формі усного провадження.

Вищою радою правосуддя надано консультативний висновок від 05 вересня 2019 до законопроекту № 1008 щодо невідповідності міжнародним стандартам та Конституції України по запроектованим нормам граничної чисельності новоствореного Верховного Суду, утворення Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя, радикального скорочення строків у дисциплінарних процедурах щодо суддів.

Європейським судом з прав людини у своїй прецедентній практиці сформовано чіткі критерії визначення якості закону, згідно з якими його норми мають бути сформульовані таким чином, аби бути чіткими та передбачуваними у застосуванні. При цьому передбачуваність норм закону має бути достатньою, аби гарантувати захист від свавільного втручання у права і свободи. Закон повинен переслідувати легітимну мету.

Закріплені у статті 126 Конституції України принцип незмінюваності судді передбачає безстрокове обіймання посади судді та вичерпний перелік підстав для звільнення судді і припинення  його повноважень.

Положенням Закону № 193-ІХ внесено зміни до частини першої статті 137 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», щодо  зменшення з 200 до 100 максимальної кількості суддів Верховного Суду. Законом передбачено можливість переведення суддів, які не пройшли відбору, до відповідних апеляційних суддів з урахуванням сформованого рейтингу.

Голова ВРП також наголосив, що питання суддівської винагороди є складовою гарантії суддівської незалежності.

Андрій Овсієнко також наголосив, що Вища рада правосуддя поділяє доводи конституційного подання щодо невідповідності конституційним засадам незалежності суддів положень Закону № 193-IX щодо встановлення триденного строку для надання суддями пояснень та повідомлення їм про засідання Дисциплінарної палати за три дні до його проведення, а також положень цього  Закону щодо можливості розгляду дисциплінарної справи за відсутності судді  незалежно від причин неявки, у тому числі і поважних, за винятком випадків неналежного повідомлення.

За словами Голови ВРП, з огляду на встановлені Законом № 193-IX стислі строки формування низки органів, про які йдеться у поданні, невідкладний розгляд цього подання є вкрай важливим, адже дасть змогу забезпечити уникнення сумнівів у легітимності цих органів та здійснюваних ними процедур.

 Пресслужба суду за повідомленням судової влади України