flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено прийом громадян

02 березня 2020, 11:50

 

Керівник служби інспекторів Вищої ради правосуддя Троць Катерина Олександрівна поспілкувалася з громадянами, щодо діяльності Вищої ради правосуддя, у тому числі щодо ухвалення Дисциплінарними палатами рішень за результатами розгляду дисциплінарних скарг. Відвідувачі  скаржилися на дії суддів різних інстанцій та стверджували про недотримання ними норм законодавства України під час розгляду судових справ, що призвело до ухвалення судових рішень, з якими скаржники не погоджуються.

Катерина Троць зазначила, що питання стосовно поведінки судді розглядається у Вищій раді правосуддя в межах процедури дисциплінарного провадження. Суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності з підстав, визначених у статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» рішення органу Вищої ради правосуддя ухвалюється більшістю членів Вищої ради правосуддя, які беруть участь у засіданні цього органу, якщо інше не визначено цим Законом. Рішення Вищої ради правосуддя, її органів ухвалюється на засіданні Вищої ради правосуддя, її органів, якщо інше не визначено цим Законом.

Член Вищої ради правосуддя у своїй діяльності є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Крім того, на інші питання відвідувачів Троць К.О. поінформувала, що законність та обґрунтованість судових рішень переглядається лише в процесуальному порядку. Вища рада правосуддя такими повноваженнями не наділена, оскільки діє виключно в межах повноважень, визначених у статті 131 Конституції України та статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

 

Пресслужба суду за повідомленням ВРП