flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реалізація права на мирні зібрання

12 березня 2014, 17:42

07 березня 2014 року вперше в поточному році у Донецькому окружному адміністративному суді зареєстрований адміністративний позов про обмеження реалізації права на мирні зібрання.

До суду звернулася Донецька обласна рада з позовом до Всеукраїнської спілки громадських організацій «Спілка шахтарів-інвалідів України» про встановлення обмеження права вказаної громадської організації на проведення мирної масової акції з 07 березня по 07 квітня 2014 року біля будівлі Донецької обласної ради за адресою: 83105, м. Донецьк, бул. Пушкіна, № 34, а також обмеження шляхом заборони іншим суб’єктам, що реалізують право на мирні зібрання, проведення будь-яких заходів в період з 07 березня 2014 року по 07 квітня 2014 року біля будівлі Донецької обласної ради про обмеження реалізації права на мирні зібрання. У розгляді справи приймала участь третя особа, що не заявляла самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача– Виконавчий комітет Донецької міської ради.

Постановою від 07 березня 2014 року суд відмовив у задоволенні цього позову.

Вирішуючи справу по суті суд керувався приписами Конституції та України, відповідно до яких людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, Кодексу адміністративного судочинства України та судовою практикою Європейського Суду з прав людини, а саме: висновками Суду у справах «Вєренцов проти України» та «Шмушкович проти України».

Право на мирні зібрання гарантовано статтею 39 Конституції України, згідно з вказаною нормою громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Проте, у судовому засіданні позивач не довів суду наявність підстав для заборони проведення мирної масової акції 07 квітня 2014 року.  

Текст постанови Донецького окружного адміністративного суду від 07 березня 2014 року розміщений в Єдиному реєстрі судових рішень за адресою в Інтернеті: www.reyestr.court.gov.ua.