flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Необхідний судовий контроль за виконанням рішень суду

17 вересня 2020, 16:32

 

Верховним Судом спільно із Проєктом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» організовано захід щодо впровадження ефективного судового контролю за виконанням рішень національних судів, який відбувся у режимі відеозв’язку.

Доповідь Олег Ткачук присвятив темі судового контролю за належним виконанням судових рішень. «Невиконання судових рішень впливає на ставлення громадян до судової влади та на рівень довіри до суду. Адже ніхто не приходить до суду лише для того, щоб взяти участь у процесі, кожен хоче отримати результат», – сказав суддя ВС.

Зокрема, він зазначив, що в Україні працює близько 4 тис. державних виконавців, і це приблизно удвічі більше, ніж суддів першої інстанції. Тому, за його словами, питання, як судова влада має контролювати виконання судових рішень, непросте. Тому суддя ВС наголосив на необхідності комплексного підходу до вирішення проблем, пов’язаних із виконанням судових рішень, та запровадження додаткових механізмів судового контролю за цим процесом. Структурні зміни в організації роботи виконавчої служби та вдосконалення інститутів процесуального законодавства стосовно судового контролю за виконанням судових рішень сприятимуть досягненню позитивного результату.

Олег Ткачук також зазначив, що в Україні запроваджено інститут приватних виконавців, однак поки він повноцінно не запрацював. Тож доповідач вважає, що слід посилити цей інститут, збільшивши кількість приватних виконавців і розширивши їхні повноваження.

Суддя ВС окремо звернув увагу на проблему невиконання рішень суду органами виконавчої влади. На його думку, необхідно посилити контроль за виконанням рішень державними органами. При цьому неприпустимою є ситуація, коли посадовою інструкцією визначено обов’язок посадовця оскаржувати рішення судів або не виконувати зразкові рішення,  якими визнано системні порушення з боку органів виконавчої влади. Так само не добре, коли органи державної влади виступають провідниками формування практики зловживання процесуальними правами під час виконавчого провадження.

Крім того, Олег Ткачук розповів про перегляд рішень національного суду на підставі рішень ЄСПЛ здійснює Велика Палата Верховного Суду. Зокрема, він зазначив, що ВП ВС контролює виконання таких прийнятих нею рішень, однак ефективність цього контролю залежить від роботи парламенту.

Пресслужба суду за повідомленням судової влади України