flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №200/18768/21 

01 червня 2023, 11:44

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

 

           17 травня 2023 року                                                        Справа №200/18768/21 

 

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Мозговая Н.А., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про відстрочення виконання рішення суду у справі за позовом Аксьонова Олександра Володимировича до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії,-

                                                                                                                       В С Т А Н О В И В:

06 квітня 2023 року представник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області звернувся до суду із заявою про відстрочення виконання рішення суду до 30 квітня 2023 року.

В обґрунтування заяви зазначено, що для виконання судового рішення у справі № 200/18768/21 відсутні документи, що страхова справа Аксьонова Олександра Володимировича залишилася на тимчасово окупованій території. Аксьонов О.В. до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області не звертався, необхідні документи для виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі 200/18768/21 не надав, тому Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, враховуючи приписи постанови № 27, повинно керуватися відомостями з інформаційно-аналітичної системи Фонду соціального страхування України про розмір щомісячних страхових виплат для продовження страхових виплат. Проте, ані дані щодо нарахування та строків виплати щомісячної страхової виплати потерпілим на виробництві, що містяться в Єдиній інформаційно-аналітичної системи Фонду соціального страхування України, ані безпосередньо інформаційно-аналітична система Фонду соціального страхування України, Пенсійному фонду України не передана.

На момент надходження заяви суддя перебувала у відпустці. Зважаючи на вихід судді з відпустки 08.05.2023, заяву представника відповідача від 06.04.2023 розглянуто у розумний строк   після виникнення можливості для цього.

Розгляд заяви призначено судом на 17.05.2023 року.

Представники сторін до судового засідання не з’явилися, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином.

На підставі ч.9 ст. 205 КАС України суд розглянув заяву в порядку письмового провадження.

Вирішуючи питання про відстрочення виконання судового рішення, суд зазначає наступне.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 06 липня 2022 року, що набрало законної сили 30 січня 2023 року, адміністративний позов Аксьонова Олександра Володимировича (РНОКПП: 2286414571, місце реєстрації: Донецька область, м. Горлівка, вулиця Треугольна, будинок №152) до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ: 41325231, місцезнаходження: Донецька область, м. Слов’янськ, вулиця Свободи, будинок №5) про визнання протиправними дії щодо припинення щомісячних грошових сум в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку з 01.01.2017 року, зобов’язання відновити нарахування та виплату заборгованості з щомісячних грошових сум в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку з 01.01.2017 року – задоволено частково.

Визнано протиправною та скасовано постанову відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Костянтинівці Донецької області від 12.01.2017 року № 0534/75144/18 про припинення щомісячної страхової виплати Аксьонову Олександру Володимировичу.

Зобов’язано   Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ:41325231, місцезнаходження: Донецька область, м. Слов’янськ, вул.Свободи, б.5) відновити нарахування та виплату заборгованості Аксьонову Олександру Володимировичу (РНОКПП: 2286414571, місце реєстрації: Донецька область, м. Горлівка, вулиця Треугольна, будинок №152) з щомісячних грошових сум в разі часткової чи повної втрати працездатності з 01.01.2017 року на рахунок, відкритий в АТ “Державний ощадний банк України”.

У задоволенні решти частини позовних вимог – відмовлено.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ:41325231, місцезнаходження: Донецька область, м. Слов’янськ, вул.Свободи, б.5) на користь Аксьонова Олександра Володимировича (РНОКПП: 2286414571, місце реєстрації: Донецька область, м. Горлівка, вулиця Треугольна, будинок №152) судовий збір у розмірі 454 (чотириста п’ятдесят чотири) грн. 00 коп.

Ухвалою Першого апеляційного адміністративного суду від 11 січня 2023 року допущено заміну відповідача у справі - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відповідно до   статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Відповідно до частин першої статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Згідно із частиною третьою статті 378 КАС України підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

01 січня 2023 року набув чинності Закон України від 03.09.1999 №1105-XIV “Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон №1105-XIV), викладений в новій редакції.

Так, відповідно до статті 4 Закону №1105-XIV уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

При цьому, Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізовано шляхом їх приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1442 “Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України” припинено з 1 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 року №1323 “Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням” встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України “Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування”.

Пунктом 3 вищезазначеної постанови доручено Пенсійному фонду України з 2 січня 2023 року забезпечити здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Закону України “Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування” на підставі переданих виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування та її робочими органами справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, а також підготовлених нею виплатних документів на січень 2023 року.

Тобто, повноваження Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області передані Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області з січня 2023 року.

При цьому, відповідно до частини четвертої статті 378 КАС України вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім’ї, її матеріальне становище; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Тобто, єдиною правовою підставою для відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення можуть бути виняткові обставини, які ускладнюють його виконання.

Факт наявності таких обставин має підтверджуватись певними доказами, відповідно до положень статей 72-77 КАС України. При цьому, обов`язок доказування покладається на сторони, а тому кожна сторона повинна довести наявність тих обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

З наданого клопотання вбачається, що підставами для подання клопотання стали обставини:

- справа позивача залишилась на тимчасово окупованій території;

- позивач не надав необхідні документи для виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі №200/18768/21;

- відсутні документи, що містяться у страховій справі потерпілого, відомості з Єдиної інформаційно-аналітичної системи Фонду соціального страхування України.

Таким чином, виняткові обставини, які ускладнюють виконання рішення, які підтверджені належними та допустимими доказами, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області не викладені. Доказів неможливості виконання судового рішення заявником не надано.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заявником не надано доказів на підтвердження наявності обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, тому підстави для задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про відстрочення виконання рішення суду у справі №200/18768/21 відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 248, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

                                                                                                            У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про відстрочення виконання судового рішення в адміністративній справі №200/18768/21 – відмовити.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.05.2023 року.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала суду першої інстанції може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом    подачі апеляційної скарги протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається через Перший апеляційний адміністративний суд.   

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).        

 

 

           Суддя                                                                                  Н.А. Мозговая