flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9225/20-а

06 жовтня 2020, 15:45

Завантажити скановану копію

 

Донецький окружний адміністративний суд

 

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

                                                                                                                                

6 жовтня 2020 року                                                                                     справа № 200/9225/20-а

м. Слов'янськ, вул. Добровольського,1

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Смагар С.В., ознайомившись з позовною заявою кандидата на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Аврамова Анатолія Костянтиновича (РНОКПП 1975300352, 87455, Донецька область, Мангушський район, с. Урзуф, вул. Набережна, буд. 21 А)

до Мангушської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (ЄДРПОУ 43789509, 87400, Мангушський район, смт. Мангуш, пр-т. Миру, 72)

про скасування рішення від 2 жовтня 2020 року № 1, зобов’язання вчинити певні дії

 

ВСТАНОВИВ:

     Кандидат на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Донецької області Аврамов Анатолій Костянтинович звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Мангушської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області щодо скасування рішення Мангушської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області від 2 жовтня 2020 року № 1 «Про скасування реєстрації Караберова Володимира Ілліча кандидатом на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Донецької області, висунутого шляхом самовисування, у зв’язку з виниклими обставинами», зобов’язання Мангушську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області в день набрання законної сили рішенням суду прийняти рішення про скасування реєстрації Караберова Володимира Ілліча кандидатом на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Донецької області, висунутого шляхом самовисування.

     Позовна заява відповідає вимогам статтей 160, 161, 172, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України, підсудна Донецькому окружному адміністративному суду, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

     Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

     Підстави для повернення позовної заяви особі, яка її подала, а також для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі або залишення позовної заяви без розгляду відсутні.

     Позивач просить суд, враховуючи вкрай обмежені строки, в межах яких рішення суду може бути звернуто до виконання, а також вкрай важливе значення спірного питання для позивача як суб’єкта виборчого процесу, розглянути даний адміністративний позов невідкладно, а саме 6 жовтня 2020 року.

    Вирішуючи питання щодо призначення дати розгляду даної адміністративної справи суд вважає, що клопотання позивача підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

    Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені ст. 273 КАС України.

    Особливості подання заяв по суті справи в окремих категоріях адміністративних справ визначені ст. 269 КАС України. Відповідно до якої заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

      Статтею 165 КАС України, поряд з іншим, визначено, що у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дасть змогу третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази і надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

     Також суд звертає увагу позивача на той факт, що згідно ч. 11 ст. 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

     Отже, з метою забезпечення права відповідача та третьої особи надати суду відзив на позов та відповідно письмові пояснення на такий позов, враховуючи, що позов надійшов до електронного суду о 12 год. 59 хвил., а також встановлений нормами КАС України дводенний строк розгляду даної адміністративної справи, суд доходить висновку щодо часткового задоволення клопотання позивача про невідкладний розгляд справи.

     Керуючись ст.ст. 160, 161, 171, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України,

     Згідно правил статті 19 КАС України (предметна юрисдикція) та статей 25-27 КАС України (територіальна юрисдикція), справа підлягає розгляду Донецьким окружним адміністративним судом.

    Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 КАС України, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та у строк, установлений законом. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі відсутні.

     Керуючись ст.ст. 160, 161, 171, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти до розгляду позовну заяву кандидата на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Аврамова Анатолія Костянтиновича (РНОКПП 1975300352, 87455, Донецька область, Мангушський район, с. Урзуф, вул. Набережна, буд. 21 А) до Мангушської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (ЄДРПОУ 43789509, 87400, Мангушський район, смт. Мангуш, пр-т. Миру, 72) про скасування рішення від 2 жовтня 2020 року № 1, зобов’язання вчинити певні дії.
  2. Відкрити провадження по справі № 200/9225/20-а.
  3. Клопотання позивача про невідкладний розгляд справи задовольнити частково.
  4. Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 7 жовтня 2020 року о 08:00 год. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.
  5. Залучити Караберова Володимира Ілліча (РНОКПП 2319902394, 87454, Донецька область, Мангушський район, с. Юр’ївка, вул. Набережна, буд. 93) до участі в адміністративній справі № 200/9225/20-а, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.
  6. Направити Мангушській селищній територіальній виборчій комісії Маріупольського району Донецької області та Караберову Володимиру Іллічу копії позовної заяви та доданих до неї документів.
  7. Запропонувати Караберову Володимиру Іллічу в строк до 7 жовтня 2020 року до 08 год. 00 хвил. надати пояснення щодо позову та направити їх на електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду: inbox@adm.dn.court.gov.ua та на поштову адресу суду:  84112, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1. 
  8. Учасникам справи надати документи на підтвердження повноважень їх представників згідно ст. ст. 59, 60 КАС України та оригінали (для огляду у судовому засіданні) всіх документів, копії яких приєднані до позовної заяви та тих, що будуть надані суду.
  9. Зобов’язати Мангушську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області надати суду належним чином засвідчені копії:

      -  заяву Караберова Володимира Ілліча про реєстрацію його як кандидата на посаду  Мангушського селищного голови Маріупольського району Донецької області та додані додатки до неї;

      - документи (рішення, протоколи, тощо) на підтвердження реєстрації Караберова Володимира Ілліча як кандидата на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Донецької області;

  1. Зобов’язати третю особу надати суду в строк до 7 жовтня 2020 року до 08 год. 00 хвил. посвідчення кандидата на посаду Мангушського селищного голови Маріупольського району Донецької області.
  2. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву та витребуваних судом доказів до 7 жовтня 2020 року до 08 год. 00 хвил.
  3. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.
  4. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом.
  5. Електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України “Про електронний цифровий підпис” (ч. 2 ст. 94, ч. 2 ст. 99 КАС України).
  6. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, яка розглядатиметься за наступною сторінкою в мережі Інтернет http://adm.dn.court.gov.ua.
  7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.
  8. Адміністративна справа розглядатиметься суддею Смагар Світланою Володимирівною одноособово.

 

Суддя                                                                                                                    ­­­­­­­­­­­­С.В. Смагар