flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9337/20-а

09 жовтня 2020, 10:48

Завантажити скановану копію

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про витребування доказів

 

          09 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/9337/20-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Донецький окружний адміністративний суд у складі колегії:  головуючого судді Молочної І.С., суддів Голошивця І.О., Кравченко Т.О., під час підготовки справи до розгляду (в письмовому провадженні) по адміністративній справі за адміністративним позовом кандидата у депутати Покровської міської ради Покровського району Донецької області Шамоніної Марії Олексіївни до Покровської міської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області про визнання протиправною та скасування постанови № 55 від 05.10.2020,

Встановив:

08.10.2020 о 13 годині 00 хвилин кандидат у депутати Покровської міської ради Покровського району Донецької області Шамоніна Марія Олексіївна (далі - позивач) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Покровської міської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області (далі - відповідач), третя особа: Донецька обласна організація політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» (далі – третя особа) про визнання протиправною та скасування постанови Покровської міської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області №55 від 05.10.2020 про реєстрацію в депутати Покровської міської ради Покровського району Донецької області висунутих Донецькою обласною організацією політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що в порушення положень статті 222, 227 Виборчого кодексу України до документів про реєстрацію кандидатів в депутати Покровської міської ради Покровського району Донецької області висунутих Донецькою обласною організацією політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» долучено платіжне доручення № 42 від 23.09.2020 про внесення грошової застави, яким вказано код ЄДРПОУ одержувача – Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», замість коду одержувача - відповідача.

Крім того, позивач вказує, що в порушення частини 4 статті 225 Виборчого кодексу України відповідач не повернув Донецькій обласній організації партії «ЗА МАЙБУТНЄ» грошову заставу. Відтак вказує, що невиконання відповідачем обов’язку щодо повернення грошової застави не свідчить про наявність грошової застави, внесеною третьою особою для проведення реєстрації депутатів Покровської міської ради Покровського району Донецької області, що нею висуваються.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 08.10.2020 відкрито провадження в адміністративній справі, призначено справу до розгляду з урахуванням особливостей, визначених положеннями статей 273, 276 КАС України.

Разом із позовною заявою позивачем заявлено клопотання про витребування доказів у відповідача, а саме: всі матеріали, на підставі яких було прийнято оскаржувану постанову, в тому числі заяву про реєстрацію кандидатів у депутати, висунутих Донецькою обласною організацією політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» з додатками згідно довідки № 43 від 24.09.2020.

Частиною 1 статті 80 КАС України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до частини 4 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною 3 статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до частини 6 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з частиною 7 статті 80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Додатково суд зазначає, що відповідно до норм частини 8 статті 80 КАС України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Зазначені позивачем докази мають безпосереднє відношення до предмета спору, їх самостійне подання позивачем є ускладненим, а тому клопотання про витребування доказів підлягає задоволенню.  

Крім того, керуючись принципом офіційного з’ясування всіх обставин справи, з метою всебічного та повного з’ясування обставин у справі та її розгляду по суті впродовж розумного строку, суд вважає необхідним витребувати визначені докази у справі за власною ініціативою.

Керуючись статтями 9, 80, 248, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

Ухвалив:

  1. Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.
  2. Витребувати у відповідача:

- всі матеріали, на підставі яких було прийнято оскаржувану постанову, в тому числі заяву про реєстрацію кандидатів у депутати, висунутих Донецькою обласною організацією політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» з додатками згідно довідки № 43 від 24.09.2020.

  1. Витребувати  у відповідача наступні докази:

- рішення про утворення Покровської міської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області з усіма змінами та доповненнями;

- протокол засідання Покровської міської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області від 05.10.2020, на якому розглядалось питання реєстрації в депутати Покровської міської ради Покровського району Донецької області висунутих Донецькою обласною організацією політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ та прийнято постанову №55 від 05.10.2020;

- відомості про зарахування грошової застави, що внесена третьою особою на підставі платіжного доручення № 42 від 23.09.2020;

- інформацію чи була повернута грошова застава третій особі після прийняття постанови Покровської міської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області № 31 від 27.09.2020 про відмову в реєстрації кандидатів у депутати висунутих Донецькою обласною організацією політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року та докази, що її підтверджують.

  1. Зобов’язати відповідача витребувані документи подати суду до 13 годин 00 хвилин 09.10.2020, шляхом направлення його на електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду: inbox@adm.dn.court.gov.ua та безпосередньо суду.  
  2. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-адреса сторінки  http://court.gov.ua/).
  3. Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).
  4. Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.  

 

Головуючий суддя                                                                         І.С. Молочна

 

Судді                                                                                                І.О. Голошивець

                                                                      

                                                                                                         Т.О. Кравченко