flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9823/20-а

23 жовтня 2020, 08:00

Завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

 

23 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/9823/20-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Льговська Ю.М., розглянувши матеріали позову членів Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області: 1) від політичної партії «УКРАЇНА- ВПЕРЕД» Аулової Раїси Борисівни  (РНОКПП: 1873413201, місце проживання: вул. Леніна, буд. 29,  с. Трудівське, Волноваський район, Донецька область, 85735); 2) від політичної партії «СОЛІДАРНІСТЬ ЖІНОК УКРАЇНИ» Медведьової Олени Володимирівни (РНОКПП: 3213606004, місце проживання: вул. Комсомольська, буд. 7, с. Рибинське, Волноваський район, Донецька область, 85735); 3) від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ» Мікуліна Сергія Миколайовича (РНОКПП: 2842805954, місце проживання: вул. Менделєєва, буд. 33, кв. 28, м. Волноваха, Донецька область, 85703); 4) від політичної партії «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» Дикухи Світлани Олексіївни (РНОКПП: 2303826585, місце проживання: вул. Центральна, буд. 38, кв. 4, с. Стрітенка, Волноваський район, Донецька область, 85780); 5) від політичної партії «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» Шики Євгенія Володимировича (РНОКПП: 3045714252, місце проживання: вул. Молодіжна, буд. 24, кв. 2,  с. Рибинське, Волноваський район, Донецька область, 85735); 6) від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ» Калініченко Лідії Олександрівни (РНОКПП: 2196908005, місце проживання: вул. Кості Бабіна, буд. 10, кв. 4, м. Волноваха, Донецька область, 85703) до Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області (код ЄДРПОУ: 43787192, місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 17, Волноваський район, Донецька область, 85766) про визнання протиправним та скасування рішення, -  

                                            

В С Т А Н О В И В:

 

23 жовтня 2020 року о 00 годин 45 хвилин члени Хлібодарівської сільської  територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області: 1) від політичної партії «УКРАЇНА-ВПЕРЕД» Аулова Раїса Борисівна, 2) від політичної партії «СОЛІДАРНІСТЬ ЖІНОК УКРАЇНИ» Медведьова Олена Володимирівна, 3) від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ» Мікулін Сергій Миколайович, 4) від політичної партії «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» Дикуха Світлана Олексіївна, 5) від політичної партії «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» Шик Євгеній Володимирович,  6) від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ» Калініченко Лідія Олександрівна звернулись до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення відповідача від 22 жовтня 2020 року.

Підставою звернення до суду є порушення прав та створення перешкод у виконанні  обов’язків членів виборчої комісії.

Позовна заява підсудна Донецькому окружному адміністративному суду. Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172, 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом, на час відкриття провадження у справі не виявлено.

Особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ, зокрема, у термінових адміністративних справах встановлено параграфом 2 Глави 11 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 273 параграфу 2 Глави 11 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму.

З огляду на це справа буде розглянута з урахуванням особливостей провадження у справах з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, визначених статтею 273 КАС України (категорія термінових адміністративних справ).

Також суд звертає увагу сторін, що за приписами частини одинадцятої статті 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та  відкрити провадження у справі.

Позивачами у позовній заяві заявлено клопотання про витребування від Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області наступних документів: протоколу засідання Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області від 22 жовтня 2020 року та реєстраційного листа з відомостями про час проведення засідання комісії;  матеріалів, за якими проводилось призначення керівного складу 12 дільничних виборчих комісій; копії постанови про призначення позивачів членами Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області.

Враховуючи приписи частини першої статті 80 КАС України, відповідно до яких учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу […], суд вважає необхідним задовольнити клопотання позивачів в частині витребування від відповідача протоколу засідання Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області від 22 жовтня 2020 року та реєстраційного листа з відомостями про час проведення засідання комісії; копії постанови про призначення позивачів членами Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області.

Виходячи з підстав позову, згідно з якими рішення комісії оспорюється з огляду на порушення процедури його прийняття, а не по суті, підстави для витребування матеріалів, за якими проводилось призначення керівного складу 12 дільничних виборчих комісій, відсутні, тому клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

Крім того, частиною четвертою статті 9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Беручи до уваги викладене, з метою правильного вирішення справи суд вважає за необхідне витребувати від відповідача документи, необхідні для розгляду справи, з власної ініціативи.

Керуючись статтями 9, 80, 171, 256, 273 КАС України, -

 

У Х В А Л И В:

 

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі № 200/9823/20-а за позовом членів Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області: 1) від політичної партії «УКРАЇНА-ВПЕРЕД» Аулової Раїси Борисівни, 2) від політичної партії «СОЛІДАРНІСТЬ ЖІНОК УКРАЇНИ» Медведьової Олени Володимирівни, 3) від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ» Мікуліна Сергія Миколайовича, 4) від політичної партії «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» Дикухи Світлани Олексіївни, 5) від політичної партії «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» Шики Євгенія Володимировича, 6) від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ» Калініченко Лідії Олександрівни до Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення.

Розгляд справи проводити з урахуванням особливостей Глави 11 Розділу 2 Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ КАС України.

Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 24 жовтня 2020 року о 18:30 год. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Встановити відповідачеві строк до 15:00 години 23 жовтня 2020 року для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду з документом, що підтверджує його надіслання (надання) і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Витребувати у позивачів належним чином засвідчені копії сторінок їх паспортів громадянина України та кодів РНОКПП.

Клопотання позивачів про витребування доказів задовольнити частково.  

Витребувати у відповідача належним чином засвідчені копії:

постанови (-ов) про призначення позивачів членами Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області;

постанови про склад членів Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області, які брали участь у засіданні, скликаного на 22 жовтня 2020 року о 16:00 годині;  

копії присяги членів Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області, які брали участь у засіданні, скликаного на 22 жовтня 2020 року о 16:00 годині;

протоколу засідання Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області від 22 жовтня 2020 року та реєстраційного листа з відомостями про час проведення засідання комісії;

рішення Хлібодарівської сільської територіальної виборчої комісії Волноваського району Донецької області, прийнятого за результатами засідання, скликаного на 22 жовтня 2020 року о 16:00 годині;

а також відомості про визначений комісією порядок скликання засідання комісії та порядок надання членам комісії проектів рішень комісії та необхідних для їх прийняття матеріалів (у разі прийняття відповідних рішень відповідачем або комісією вищого рівня), докази  повідомлення позивачів про час, місце проведення засідання, скликаного на 22 жовтня 2020 року о 16:00 годині, та його порядок денний, а також відомості про час такого повідомлення і докази, які підтверджують цей час; відомості про час надання іншим членам комісії проекту рішення комісії, прийнятого за результатами засідання, скликаного на 22 жовтня 2020 року о 16:00 годині, та необхідних для його прийняття матеріалів;

інші документи в обґрунтування своїх заперечень.

Витребувані документи надати у строк до 15:00 години 23 жовтня 2020 року.

Повідомити учасників справи, що вони можуть отримати інформацію зі справи  на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Надіслати відповідачеві копію позовної заяви з додатками.

Адміністративна справа розглядатиметься судом одноособово.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності шляхом подання апеляційної скарги через Донецький окружний адміністративний суд протягом п’ятнадцяти днів з дня її підписання.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.                    

 

Суддя                                                                                  Ю.М. Льговська